Et ensomt menneskes bibel af Gao Xingjian

Oprettet: 01.11.2011 - 22:18

Bog: "Et ensomt menneskes bibel" af Gao Xingjian

Bogens forside

En exilkinesisk forfatter ser modvilligt og resigneret tilbage på sit liv i Kina under Kulturrevolutionen, hvor han spillede flere roller, først som nidkær leder af en gruppe rødgardister, derefter

Forfatter: 
Gao Xingjian
Oversætter: 
Susanne Posborg
Udgivet: 
2003
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
445
Lån bogen - Køb bogen

Refleksion og poesi, idealisme og menneskelighed går hånd i hånd i denne enestående roman om det mørkeste kapitel i Kinas historie. Kulturrevolutionen har fået sit eftertrykkeligste mindesmærke.

På et hotelværelse i Hongkong bliver eksilfortælleren af en tysk elskerinde konfronteret med sin fortid under kulturrevolutionen i Kina tyve år efter dens afslutning. Hvad var det, der skete, og hvem var han dengang? En grum fortælling om idealistisk ekstremisme og et blakket billede af fortælleren som skiftevis iagttager, politisk medløber og offer rulles ud i en selvreflekterende dobbeltroman om fortælleren dengang og nu.

Mangt og meget er blevet sagt og skrevet om Formand Maos kulturrevolution (1966-76), så meget, at det er blevet en genre for sig selv, den såkaldte sårlitteratur. Mest kendt er utvivlsomt Vilde svaner, men Gao Xingjian er i en klasse for sig. Skiftende mellem fortælleren under og efter det groteske tiår oplever vi dels tidens interpersonelle relationer, alles kamp mod alle og den evige frygt for at blive opdaget og stukket af familie, venner eller kæreste, dels de menneskelige følger heraf. Og det på et niveau, hvor de færreste forfattere kan være med. 

Efter endt læsning står fortællerens nøgterne ærlighed og selvrefleksion særligt stærkt i min erindring. Frigjort af alle ismer viser han sig nøgen for læseren og forekommer så fri, som et menneske kan blive. Han har løsrevet sig fra alle bånd, der bandt ham til Kina. Kun erindringen og sproget er tilbage. Dermed bliver romanen også en livsklog refleksion over det at være menneske, på godt og ondt. Og ensom er han, fortælleren, men tilfreds i sin ensomhed - og glad for at være i live:

”Døden er den yderste barriere. Livets skønhed ligger før. Slå dine koldbøtter og nyd det.”

Et ensomt menneskes bibel er et uovertruffent stykke bekendelses- og erkendelseslitteratur skrevet af en eksileret kineser, der har noget på hjerte, og som har erkendt, at livet, trods dets flygtighed og grusomhed, trods alt er værd at leve. En så mangesidet terning, at den næsten er rund. Jeg slugte ikke bogen råt, men tyggede omhyggeligt på hver en stavelse. Jeg er næppe før blevet så mærket af en bog. Den har sat sig som et ar på krop og sjæl.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.