En pige og en dreng af Morten Brask

Oprettet: 18.04.2013 - 15:06

Bog: "En pige og en dreng" af Morten Brask

Bogens forside

Han møder Maya på universitet og bliver betaget af hende. De flytter sammen og hun overtaler ham til at få børn. Herfra går alt galt

Forfatter: 
Morten Brask
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Politiken
Sidetal: 
218
Lån bogen - Køb bogen

Fremragende roman, der fortæller en barsk og uafrystelig historie i et nøgternt, men samtidig smukt og sanseligt sprog.

'En pige og en dreng' åbnes med, at den navnløse fortæller er på ferie med sin elskede Maya, mens der krydsklippes til hans første møde med denne for ham så fortryllende kvinde på universitetet. Allerede i romanens første scener skriver Brask en sitrende og foruroligende stemning frem, som varer resten af romanen.

På ferien stiller Maya ham et skæbnesvangert ultimatum om børn. Men tingene går ikke som planlagt, og parret opholder sig længe på hospitalet før og efter fødslen af tvillinger. Romanens tyngde ligger i den gribende og ind i mellem næsten ubærlige skildring af tiden på hospitalet. Men den er ikke, som man måske kunne forvente, beskrevet følelsesladet og dramatisk. Det virkelig vellykkede og enestående i romanen er, at Brask beskriver både den største lykke og tabet af den i et nøgternt, men samtidig smukt, sprog fyldt med sansemættede detaljer.

Fortælleren fremstiller andre mennesker (og sig selv) gennem det, de siger og det, de gør. Følelser beskrives og tolkes kun sjældent, det er mimik, bevægelser eller handlinger, som afspejler en tilstand: ”Jeg vil holde om hende men der er en modsat bevægelse i skuldrene. Nej, siger hun. (...) Jeg ved ikke hvordan man gør. Jeg har aldrig gjort det før, men jeg knæler på gulvet foran vasken. Mærker flisernes flader og mellemrum gennem bukserne. Så løfter jeg hænderne og folder dem”.

Den nøgterne skrivestil får romanens handling til at virke stærkere og mere smertefuld for læseren, og man mærker nærmest historien på egen krop. Når fortælleren over halvanden side beskriver, hvordan kaffebordet er dækket på hospitalsstuen, hvor parret er kaldt ind til en samtale, er denne dvælen ved detaljer med til at trække tiden ud og give forudanelser om samtalen. 

Romanen er inddelt i fire kapitler, som hver viser en ny fase i fortællerens liv frem til hans skæbnesvangre beslutning i sidste kapitel. Romanen stiller således skarpt på, hvordan fortælleren - og Maya - reagerer på sorgen og bærer det ubærlige og samtidig bliver i stand til at leve videre.

Ifølge pressemeddelelsen er romanen ”inspireret af hændelser i forfatterens eget liv,” men selv om historien har rod i en personlig tragedie, bliver den ikke på noget tidspunkt privat. Med 'En pige og en dreng' brager Brask for alvor igennem som en stor og talentfuld forfatter, der på sjælden vis forener en uafrystelig historie med et smukt og sanseligt sprog. Hvis man ikke berøres dybt af denne roman, må man have et hjerte af sten.     

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.