En komikers opvækst af Jonas Gardell

Oprettet: 01.09.2004 - 16:41

Bog: "En komikers opvækst" af Jonas Gardell

Originaltitel: En komikers uppväxt

Forfatter: 
Jonas Gardell
Forlag: 
Tiderne skifter
Sidetal: 
246
Lån bogen - Køb bogen

- en barsk og usentimental skildring af en drengs barndom i Sverige i 1970’erne.

Bogens hovedperson er drengen Juha, som går i 6. klasse. Juha bor i den lille by Sävbyholm i nærheden af Stockholm med sine forældre og lillesøster. Sävbyholm burde være prototypen på tryg lillebyidyl, men Jonas Gardell viser os et billede af et miljø, som forkvakler sine indbyggere og af og til driver dem til kanten af desperation.

Juhas’ forældre skildres særdeles ambivalent. Juha oplever kærlighed fra forældrene, men de optræder også som egoistiske og afstandtagende.

Juhas skoletid er det gennemgående element i bogen. Skoletiden er en konstant kamp for at kæmpe sig opad i den hakkeorden, der hersker i Juhas klasse. Juha prøver at overleve ved at optræde som klassens klovn. Det sikrer ham en midlertidig status, der gør, at han ikke befinder sig nederst i hierarkiet. Juhas store problem er, at de andre elever kun værdiger ham opmærksomhed, når han er morsom, og det er han som oftest ikke.

Børnene i bogen befinder sig i mellemstadiet mellem barndom og pubertet, hvilket Juha kun langsomt indser. At være slapstickklovn er ikke det, som scorer de højeste points hos pigerne. Juhas eneste sande ven er klassekammeraten Jenny. Hun er hemmeligt forelsket i Juha, trods det, at han kun er sammen med hende, når det passer ham.

’En komikers opvækst’ skildrer skoletiden og barndommen som en spidsrod, hvor det blot gælder om at komme igennem dagen med færrest knubs på krop og sjæl. Kun de børn, som står øverst i rangordenen, kan holde hovedet oven vande. Disse børn må dog konstant sætte sig i respekt over for kammeraterne for at bevare deres status. Deres midler er kyniske og kontante. Simpel råstyrke er det foretrukne våben.

Skildringen af mobningen og den daglige overlevelseskamp er beskrevet så godt, at læseren næsten selv kan mærke smerten og nederlagene. En af de mest hjerteskærende sekvenser er da Thomas, mobbeoffer nr.1, holder fest. Klassekammeraterne møder kun frem, fordi deres forældre har tvunget dem. Festen bliver en fiasko, som med al tydelighed udstiller og yderligere forværrer Thomas’ håbløse position.

Bogens tone er tragikomisk, og der findes næsten ingen forløsende elementer. Kun i skildringen af venskabet mellem Juha og Jenny oplever læseren tiltag til medmenneskelig interesse og en pause fra alle kvalerne.

Indimellem krydsklippes med scener fra Juhas voksenliv. Som voksen er Juha blevet en succesfuld komiker, men han er stadig ensom og langt fra lykkelig. Det er kun på scenen, når publikum griner, at Juha føler glæde. Bagefter kommer ensomheden snigende igen.

Jeg tror, alle læsere vil kunne genkende deres egen skoletid i bogen. ’En komikers opvækst’ vækker til eftertanke: Hvordan er det gået mine klassekammerater siden? Især dem der dagligt oplevede mobning og terror. Er de alligevel blevet hele mennesker, eller har de for altid ar på sjælen?

Læs mere om Juha i fortsættelsen: Jonas Gardell: ’En ufo gør entré’.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.