En grim lille historie af Alessandro Perissinotto

Oprettet: 08.02.2017 - 17:13

Bog: "En grim lille historie" af Alessandro Perissinotto

Bogens forside

Anna Pavesi er psykolog, nylig fraskilt og flyttet til Bergamo. En kvinde henvender sig til hende i den tro, at hun er detektiv.

Forlag: 
Arvids
Sidetal: 
278
Lån bogen - Køb bogen

Stilfærdig krimi med fine stemningsbilleder. Bør nydes langsomt.

Hovedpersonen i denne rolige historie er Anna, som er nyskilt og lige flyttet til den gamle del af Bergamo i Norditalien. Hun arbejder lidt som konsulent hos sundhedsmyndighederne. Honorarerne lader vente på sig, så Anna befinder sig pludselig i rollen som detektiv, fordi hun har tidligere fundet frem til en forsvundet person. Hun opsøges af Benedetta, en velhavende, yngre kvinde, der vil have Anna til at finde sin halvsøsters forsvundne lig. Søsteren er død på hospitalet efter et være kørt ned af en flugtbilist, og da kisten skal flyttes til familiegravstedet, er den tom. Pinligt for den rige familie.

Uden nogen anden direkte sammenligning end den kvindelige hovedperson kommer jeg til at tænke på Jens Christian Grøndahl, der også formår at give sine læsere et aldeles uigendriveligt kvindeportræt. Jeg tror virkelig på psykologen Anna, og den subjektivitet, som jeg nok kan tillade mig en smule af her, skal bruges til at fortælle, at situationerne med hendes elskede kat, Morgana, sidder lige i skabet. Da jeg havde googlet forfatteren og set hans dekorative kontrafej med en kat i favnen, forstod jeg det lidt bedre.

En anden sammenligning, og her gælder det selve læsesituationen, er Georges Simenon og hans fortællinger om kommissær Maigret. Her er det også stemningen og profilerne, der styrer læsehastigheden. Jeg genlæser dem langsomt for sproget og stemningens skyld. Den samme kvalitet har Perissinotto. Det haster ikke med at komme videre, det er bedre at leve sig helt ind i stemningen. Det er ikke for flertallet, der ifølge en undersøgelse i Politiken sætter plottet og spændingen højest. Jeg genkender tendensen fra bekendtskabskredsen, og jeg synes, det er trist.

Med Anna oplever vi det medtagne industriområde på den flade Po-slette, vejkanternes prostituerede, der har kunder fra klokken 7 om morgenen, mange af dem er indvandrere ligesom andre daglejere i området. Og vi oplever den allestedsnærværende tåge, der gennemsiver alt. Om Anna opklarer sagen skal ikke afsløres her, men jeg glæder mig til fortsættelsen, for sådan en må der komme.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.