Efter dig, Max af Leena Parkkinen

Oprettet: 06.09.2013 - 11:38

Bog: "Efter dig, Max" af Leena Parkkinen

Bogens forside

Max og Isaac er siamesiske tvillinger og optræder i cirkus rundt omkring i mellemkrigstidens Europa.

Forfatter: 
Leena Parkkinen
Oversætter: 
Morten Juel Rosdahl
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Turbine
Sidetal: 
350
Lån bogen - Køb bogen

Gribende og yderst velskrevet debutroman om de siamesiske tvillinger Max og Isaac, der lever af at optræde i diverse freak shows i 1920’ernes Europa.

”Når man er siamesiske tvillinger er hemmeligheder en luksus. Den anden er hele tiden til stede”.

Det er en lille perle af en roman, som finske Leena Parkkinen har skrevet. Romanen handler om Max og Isaac, der bliver født i Tyskland omkring år 1900 som siamesiske tvillinger. Ingen forventer, at de vil overleve, men drengene er livskraftige og nægter at dø. Som helt små overgiver moren dem til sin ugifte søster, kaldet tante, der bor sammen med drengenes ondskabsfulde morfar. Her vokser de op både som én og som to. De har hver sit hjerte men kun én lever, hvilket bliver et problem, da Max senere i livet drikker for meget. Det er Isaac, der fortæller historien om sig selv og den bror, der på mange måder er så forskellig fra ham selv. Max, der blev født først, er den charmerende og lystbetonede, mens Isaac er den blide, venlige og eftertænksomme. Isaac er den, der altid siger: ”Efter dig, Max”.

Da drengene er omkring ti år, sælger deres tante dem til et cirkus. Det opfattes som grusomt for et moderne menneske, men i historien får man trods alt en vis forståelse for tanten – langt mere end for den mor, som forlader sine børn. Helt modsat er det for Max og Isaac, der hele livet drømmer om at blive genforenet med det glansbillede af en mor, som de bærer på, mens de føler sig svigtet af deres tante.

I begyndelsen af forrige århundrede var det stadig ganske almindeligt at udstille det abnorme og det anderledes, hvad enten det var en negerdreng fra Sankt Croix, der blev udstillet i Tivoli, eller diverse vanskabninger - dyr og mennesker med handicaps, der blev vist frem for det gysende publikum på markedspladser og i cirkus. Den slags gør vi ikke mere. Nu sluger vi til gengæld realityshows i TV om fede mennesker, der ikke kan tabe sig og unge mødre, der ikke kan tage sig af deres børn.

Livet bringer Max og Isaac rundt i Europa, hvor de optræder som artister i cirkus, kabareter og bordeller, og hvor de møder mange forskellige personer, der kommer til at påvirke deres skæbne. Helt afgørende for deres liv bliver kvinden Iris, en femme fatale, som de møder i Helsingfors, og som hele tiden spøger i kulisserne.

Romanen handler i høj grad om, hvad det vil sige at være normal og er ikke bare en beretning om at være anderledes. Det er også en beretning om den evige længsel efter kærlighed, for selv om Max og Isaac finder sig til rette med deres liv som freaks, har de samme drømme som alle andre. Bogen har meget til fælles med Erik Fosnes Hansens fremragende roman ’Løvekvinden’.

’Efter dig, Max’ er Leena Parkkinens romandebut. Bogen, der har modtaget en prestigefyldt litterær pris i sit hjemland, er allerede oversat til syv sprog. Det bliver spændende at følge hendes forfatterskab.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.