Det dybe vand af Paula Hawkins

Oprettet: 04.09.2017 - 12:41

Bog: "Det dybe vand " af Paula Hawkins

Bogens forside

I de sidste dage før sin død, ringede Nel Abbott konstant til sin søster. Men Jules tog ikke telefonen. Hun ignorerede sin storesøsters råb om hjælp.

Forfatter: 
Paula Hawkins
Oversætter: 
Agnete Dorph Stjernfelt
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
439
Lån bogen - Køb bogen

Stemningsfuld engelsk krimi, hvor alle personerne er potentielle mordere. Hawkins smider dog for mange løse ender ud, og det bliver aldrig rigtig uhyggeligt eller interessant.  

Jules har ikke talt med sin søster Nel i mange år, trods hendes mange opringninger. Jules kan ikke tilgive hende diverse hændelser fra barndommen og lukker hende ud af sit liv. Men nu er Nel død. Tilsyneladende er hun sprunget ud fra klippen druknedybet i Beckford, som hun har været opsat på at skrive en historie om. Først smed man hekse i vandet, sidenhen er flere ulykkelige kvinder tilsyneladende selv sprunget i fra klippen. Jules finder Nels noter til bogen om floden og kvinderne, hvor der står: ”Beckford er ikke et selvmordssted. Beckford er et sted, hvor man skiller sig af med besværlige kvinder. ” Jules er derfor overbevist om, at Nel ikke begik selvmord og prøver at finde ud af, hvad der rent faktisk skete.

Der er ikke mange solstråler og glade dage i denne bog, selv om omgivelserne indbyder til det. Lige som man kender det fra ’Barnaby’, er der en lagt en melankolsk og trygget stemning ned over idyllen. Uanset hvilken vej man går i den lille by Beckford i det nordlige England, bliver man mødt af floden.
De mange personer, vi møder i byen, er på en eller anden måde draget mod floden og dens historie. De har alle motiver og følelser på spil i de dødsfald, der er sket her. Som læser bliver man præsenteret for deres syn på hændelserne, men man kan aldrig være sikker på, hvem der fortæller sandheden, og hvem der kan være morder.  

Med ’Det dybe vand’ har Hawkins forsøgt at twiste domestic noir genren. Der er rigtig mange tråde, men de rulles ikke rigtig op. Jeg ville have foretrukket, at der ikke var slet så mange, og at forfatteren i stedet havde valgt at bruge mere tid på nogen af de meget spændende og interessante fortællinger, der er mellem kvinder, mænd, søstre, veninder og elskende. Hawkins har simpelthen gang i for mange historier på én gang. Det er på trods af dette en ok spændingsbog, men den bliver aldrig rigtig uhyggelig, og personerne kom jeg ikke til at holde af. Jeg ved ikke rigtig, om der er lagt op til en efterfølger, men jeg kan vist godt afsløre her, at der blafrer flere løse ender i vinden. Kommer der en toer, så skal jeg da læse den.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.