Den underjordiske jernbane af Colson Whitehead

Oprettet: 14.08.2017 - 14:06

Bog: "Den underjordiske jernbane" af Colson Whitehead

Bogens forside

Den sekstenårige slave Cora er vokset op på en bomuldsplantage i Georgia under umenneskelige forhold og et dobbeltpres som udstødt blandt sine egne.

Forfatter: 
Colson Whitehead
Oversætter: 
Vibeke Houstrup Christensen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Politikens Forlag
Sidetal: 
299
Lån bogen - Køb bogen

Der er skrevet meget om slaveriets grusomme historie, men sjældent så litterært vellykket og medrivende som i denne roman. 

I sin prisvindende roman kombinerer Colson Whitehead på original og overbevisende vis en enkelt slaves historie med generelle betragtninger over slaveriets natur, menneskesynet bag og det komplicerede frihedsbegreb. Det kan lade sig gøre, fordi hovedpersonen, den purunge slavepige Cora, er intelligent og i stand til at ræsonnere. Gennem beskrivelsen af hendes hårde liv på bomuldsplantagen kommer vi tæt på slaveriets uhyrligheder, og hendes flugt gennem forskellige amerikanske stater giver hende anledning til at opleve og fundere over forskellige grader af undertrykkelse.

Takket være et hemmeligt, løst organiseret netværk af idealister, sorte og hvide, mere eller mindre modige, lykkes det for nogle slaver at flygte via ”den underjordiske jernbane”, en metafor som forfatteren vælger at gøre til en fysisk jernbane. At flygte er forbundet med mange farer og store fysiske strabadser og kræver en god portion livsvilje, noget Cora er i besiddelse af, men der er også brug for held. Undertiden må dele af jernbanen lukke ned, og så er flygtningen overladt til sig selv.

Ridgeway, en fanatisk slavejæger, sørger for at holde Cora på farten. Hver gang hun mener at have fundet et fristed, dukker han op, men farer truer også fra andre hvide. I en af staterne holdes hun skjult på et loft, hvorfra hun er tilskuer til hyppige, bestialske hængninger af sorte, både slaver og frimænd. I en anden stat oplever hun en vis tryghed. Hun får mad, en seng at sove i, undervisning og arbejde, men også her stikker racefordommen sit grimme hoved frem. Ganske vist betragter de hvide i denne stat ikke de sorte som varer, man kan skalte og valte med, men som en slags mennesker, der dog er den hvide race underlegne, og som helst ikke skal formere sig for meget. Bogen byder ikke på en happy end, men slutningen er åben. Vi ved ikke, hvor Coras afsluttende flugt vil føre hende hen.

På moderne vis springer romanen i tid og sted, og hovedpersonen Coras historie afbrydes af afsnit om enkelte bipersoner. Indledningen om Coras mormor, hendes tilfangetagelse i Afrika og senere omskiftelige skæbne som slave, giver en slags baggrundshistorie. Der lægges ikke skjul på de hvides grusomheder på plantagen og senere under flugten, men også slavernes egen hakkeorden er hård. Forfatteren tilfører en ekstra dimension og sætter ord på et foruroligende menneskesyn, der udspringer af troen på den hvide races overlegenhed.

’Den underjordiske jernbane’ er en fængslende historisk roman om en historisk skamplet, der stadig kaster skygger over det amerikanske samfund. Den rækker langt ud over den individuelle historie, og det er desværre let at finde eksempler på, at racefordomme og undertrykkelse eksisterer i bedste velgående den dag i dag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.