Den syvende dag af Yu Hua

Oprettet: 11.09.2017 - 13:14

Bog: "Den syvende dag" af Yu Hua

Bogens forside

Det er en vigtig dag for Yang Fei, for han er død, og det er hans første dag i døden. Han skal kremeres kl.

Forfatter: 
Yu Hua
Oversætter: 
Sidse Laugesen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Klim
Sidetal: 
229
Lån bogen - Køb bogen

'Den syvende dag' har samme melankolske skrøbelighed som 'At leve', men den er blandet med humor og en bidende social kritik af det moderne Kina.

Hvis man har læst Yu Huas tidligere roman At leve, som er meget berømmet herhjemme, vil man ikke være et sekund i tvivl om, at det er den samme forfatter, der står bag 'Den Syvende dag'. Yu Huas stil er ikke til at tage fejl af, heller ikke selv om det ikke er samme oversætter. Både Anne Wedell-Wedellsborg og Sidse Laugesen har klaret at ramme en tone, der både er kold og personlig, som et arvestykke af porcelæn, i deres danske gengivelse af Yu Huas tekst.

Jeg vil derfor også vove at påstå, at hvis man godt kunne lide stemningen i 'At leve', vil man bryde sig mindst lige så godt om 'Den syvende dag' – også selv om den har en mere humoristisk tone end førstnævnte. Hovedpersonen Yang Fei er nemlig død ved bogens begyndelse, og siddende i krematoriets ventesal med sit ene øje hængende nede på kinden venter han på, at det bliver hans tur til at komme i ovnen, men han er ikke klædt på til lejligheden, får han at vide, så han må hjem og skifte tøj først.

Turen hjem til hans kummerlige lejlighed udvikler sig imidlertid uventet, og gennem en lang række digressioner møder han flere og flere af de mennesker, han har været i berøring med i sit liv, fra sin fosterfar over sin ekskone til et ungt par, som han delte lejlighed med for længe siden.
På den måde lærer man gradvist sin hovedperson bedre at kende, samtidigt med at man får et indblik i et nutidigt Kina, hvor regeringen mest af alt minder om ”Partiet” fra George Orwells roman 1984, som den river bygninger ned, mens folk stadig bor derinde, og sender aske af tilfældige mennesker til sørgende familier for at lukke munden på dem.

Yang Feis vandring gennem den hinsides, i selskab med alle dem han har elsket, er fyldt med situationer, der er enormt triste. Det hele peger tilbage på det kinesiske samfund: De sociale koder og den mærkelige apati der gør, at en pige, der skriver i et internet-forum, overvejer selvmord, i stedet for at blive hjulpet ud af sin krise bliver rådgivet om, hvordan hun kan gribe sagen mest hensigtsmæssigt (!) an. Blandt andet bliver hun bedt om at springe ud fra et andet sted end lige dén og dén adresse, fordi det vil gå ud over kvarterets ry.

Men selv om 'Den syvende dag vrimler med den slags social kritik, død og uforløste situationer, undgår den alligevel at blive total-dystopisk. Der er heldigvis en lille gnist af håb om mere empati hele bogen igennem, som giver én lyst til at slå vinduerne op, som Scrooge julemorgen, og gå mere empatisk ud i den nye dag.

 

En særlig tak til Nick Holmen for lån af billedet på Litteratursidens Facebookside. Du kan følge ham på Instagram, hvor han deler ud af sine læseoplevelser. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.