Den danske chokoladehistorie af Annette Hoff.

Oprettet: 21.09.2016 - 11:32

Bog: "Den danske chokoladehistorie " af Annette Hoff

Bogens forside

Forfatteren beskriver chokoladens historie i Danmark fra 1700-tallets luksus drik til det 21. århundredes arbejdsforhold og Fairtrade.

Forfatter: 
Annette Hoff
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Wormianum & Den gamle by
Sidetal: 
326
Lån bogen - Køb bogen

Et velskrevet pragtværk og en oplysende lystrejse gennem 300 års dansk chokoladehistorie og samfundsudvikling. Gå ombord i chokoladen og kast dig over denne fine bog.

Bogen har samme høje standard som de to foregående bøger om kaffe og te. Forfatteren, der er historiker og seniorforsker i Den Gamle By, har dykket dybt ned i et utal af kilder, som f.eks. skifteprotokoller og Øresundstolden, og skabt en detaljeret, men stringent opbygget bog, der følger chokoladens vej fra 1700 tallets eksotiske og kostbare drikkechokolade til de to trends i nutiden, den alment tilgængelige spisechokolade og den dyre gourmetchokolade. Hele vejen igennem er teksten ledsaget af et væld af illustrationer, f.eks. af chokoladekopper og -kander og forskellige interiører, som ikke kun er en fryd for øjet, men også tilføjer væsentlige aspekter. Alt i alt et velskrevet og spændende stykke kulturhistorie, der også giver et indtryk af samfundsudviklingen i perioden.

Annette Hoff kommer omkring mange aspekter af chokoladens historie, når hun følger dens vej gennem det danske samfund, og hun inddrager også baggrundshistorien om kakaotræet oprindelse og senere udbredelse. Vi får et indblik i chokoladens indtog i hjemmene hos overklassen og senere også hos den jævne befolkning. Rent praktisk bliver vi klogere på, hvordan man tilberedte chokoladen, og ved hvilke lejligheder man indtog den. Illustrationerne af de mange smukke kopper og kander understreger, at chokoladen i mange år var forbeholdt de rigeste i samfundet. Gamle opskrifter på drikkechokolade, chokoladekager og -desserter medvirker til at bringe os tættere på den tid.

På det overordnede plan beskrives handlen med chokolade, som i begyndelsen bl.a. blev varetaget af jødiske bissekræmmere eksemplificeret ved gamle regnskabsbøger fra godset Bidstrup. Også apotekere og hørkræmmere stod for salget, og i dag kan chokolade fås i ethvert supermarked. Produktionen er et andet interessant aspekt, og forfatteren beskriver udviklingen af danske chokoladefabrikker, deres produktionsmetoder og salgsstrategier. 

Også den nyeste udvikling er med i bogen, den eksklusive nicheproduktion med vægt på kvalitet og undertiden også på etik. Den bevidste forbruger efterspørger chokolade fremstillet uden brug af børnearbejdere og et overforbrug af sprøjtemidler. Tidens trend med oplevelsesøkonomi er også slået igennem på chokoladeområdet, hvor der tilbydes kurser i chokoladefremstilling.

Annette Hoff er en fremragende formidler, og hendes levende og velresearchede gennemgang af den danske chokoladehistorie vil umiddelbart appellere til en bred målgruppe. Når man til overflod får at vide, at chokolade (den mørke vel at mærke) indeholder sundhedsfremmende stoffer, gælder det bare om at gå om bord i chokoladen og samtidig kaste sig over bogen. Jeg håber stærkt, at Annette Hoff får mulighed for at fortsætte sin fine serie om danskernes nydelsesmidler.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.