De elendige af Victor Hugo

Oprettet: 02.02.2015 - 13:15

Bog: "De elendige" af Victor Hugo

Bogens forside

Straffefangen Jean Valjeans livslange kamp for at leve en menneskelig tilværelse og for at hjælpe samfundets laveste i Frankrig i årene mellem Napoleons fald og julirevolutionen i den første

Forfatter: 
Victor Hugo
Oversætter: 
Hans Peter Lund
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Vandkunsten
Sidetal: 
1748
Lån bogen - Køb bogen

Man kan med fordel glemme alt om moderne minimalisme og gå om bord i denne ekstremt lange og fuldkommen fascinerende, klassiske roman, der byder på et væld af svinkeærinder.

Historien om galejslaven Jean Valjean er velkendt fra forkortede romanudgaver og film-, teater- og musicalversioner. Her får vi den ægte vare, romanen i sin fulde, imponerende udstrækning, for første gang tilgængelig for danske læsere i en glimrende oversættelse i et flydende, overvejende moderne sprog med et lige tilpas gammeldags præg. Hugo er en forfatter, der maler med sproget. Han er ikke bange for at svinge sig op til store, følelsesmæssige højder, men han kan også være helt jordnær, og endog ironien behersker han.

Romanen afspejler det franske samfund. Skulle man sætte en etikette på den kunne det være en sammensmeltning at social indignation og kristen etik. Er der da tale om realisme? Ja til dels, men absolut ikke i gængs forstand. Fantasien blander sig lystigt, usandsynlige sammentræf står i kø og bringer efter mange og lange digressioner forfatteren tilbage til hovedsporet, bedst som læseren er ved at fare vild.

Med sine godt 1700 sider er bogen meget lang efter moderne målestok, og man kunne sagtens have skåret en masse væk og alligevel bevaret plottet, som de mange forkortede versioner beviser. Men hvilket overskud, hvilken herlig ødselhed ligger der ikke i de mange, uhyre detaljerede sidespring. Forfatteren, der træder meget tydeligt frem, kan ikke nære sig for at udbrede sig vidt og bredt om perifere emner, som da Jean Valjean flygter gennem Paris’s kloakker, og Hugo benytter lejligheden til at fortælle kloakkernes historie. Og godt for det – det er en af de mange små gaver til den tålmodige læser.

Hovedhandlingen koncentrerer sig enkelt fortalt om Jean Valjean, der stjæler et brød til sin søsters sultne børn og kommer til at tilbringe 19 år som galejslave. En frygtelig skæbne, der tjener til at gøre mennesker afstumpede og forråede. Efter udstået straf er han stigmatiseret og alle døre lukket for ham med en enkelt undtagelse. Den hjertensgode biskop Myriel bespiser ham og tilbyder ham en seng. Som tak stjæler Jean Valjean biskoppens sølvtøj men bliver igen taget af politiet. Her sker der et afgørende vendepunkt i Jean Valjeans liv. Biskoppen siger, at sølvet er en foræring og binder derved Jean Valjean til at blive et godt menneske. Han bliver virkelig, nærmest mod sin vilje, et godt og uegennyttigt menneske, men undervejs bliver han udsat for dybe sjælekvaler og svære valg.

Under et påtaget navn bliver han en driftig fabrikant, der bruger sin velstand til gavn for landsbyens indbyggere. I et af bogens mest gribende afsnit stilles han over for det næsten umulige valg, om han skal stå frem som sig selv og derved redde en uskyldig mand fra fængsel, eller om han skal fortsætte som fabrikant til gavn for en masse mennesker. Selvfølgelig vælger han det rigtige. Senere flygter han fra fængslet med en ny mission; at redde en lille pige fra de onde plejeforældre, og med Cosette kommer kærligheden for første gang ind i den ensomme mands liv.

Det moderne, fortravlede menneske kunne passende bruge bogen som kur mod stress og sjælelig tomhed. Uden forbehold at lade sig opsluge af romanens univers og give sig god tid er en udsøgt nydelse.

Originally published by Jytte Kjær Schou, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.