Catherine M's seksuelle liv af Catherine Millet

Oprettet: 27.12.2012 - 15:30

Bog: "Catherine M's seksuelle liv" af Catherine Millet

Bogens forside

Kunstkritikeren Catherine Millet fortæller om sit erotiske liv fra den seksuelle debut som 18-årig til sine oplevelser med orgier, gruppesex i Boulogneskoven og celebre sexfester i det franske borg

Forfatter: 
Catherine Millet
Udgivet: 
2002
Forlag: 
Borgen
Sidetal: 
185
Lån bogen - Køb bogen

Cathrine M's seksuelle liv er et seksuelt bombardement, som på tankevækkende vis  fejer følelser af vejen og i stedet skaber en refleksion over erotik.

Hvornår er en bog erotisk litteratur? Er det nok, hvis blot den beskriver sex tilstrækkeligt ofte og indgående? Hvis det er et (kvalitets)kriterium for erotisk litteratur, at den skal være pirrende, er det her en skidt bog. Til gengæld er den rigtig interessant på andre måder.

Der er under alle omstændigheder tale om en selvbiografi, om end en delvis en af slagsen. Millet er karriereakademiker, kunstkritiker og redaktør af et kulturtidsskrift. Det hører vi nu ikke meget om i denne bog, som næsten udelukkende koncentrerer sig om hendes sexliv og hendes tanker herom.

Og sex er der masser af beskrivelser af: Med variationer i steder, antal deltagere, stillinger osv. Alt sammen beskrevet ærligt, udførligt og sirligt, næsten som skulle Millet aflægge rapport. Og der er meget at rapportere, hvilket gør, at selv en kort bog som denne kan virke monoton.  

Til gengæld er måden hvorpå Millet fortæller ret interessant. Beskæringen af det selvbiografiske er i sig selv en vinkling, som vækker til eftertanke, idet hun stort set udelukker alt andet end det seksuelle. Millet vælger at fremlægge sit sexliv i alle detaljer, men afskærer os samtidig fra alt det, der hører en almindelig selvbiografi til og får dermed vendt forholdet mellem intimt og offentligt på hovedet. Det samme gør sig gældende for den monotone fortællestil, som med få undtagelser undlader at tildele de fysiske udfoldelser et følelsesmæssigt aspekt.

Det interessante i teksten bliver dermed ikke de mange og varierede koblinger af organer og kropsåbninger, men derimod den totale amoralske og dermed unormative tilgang til sex som Millet demonstrerer. Hun insisterer på sex som en praksis, hvor dybere følelsesmæssig involvering end blot og bar lyst er unødvendig.

Der ligger på sin vis en radikalt frisættende pointe i denne demonstration af sexlivet som ren og skær praksis – en pointe, som man kan være enig eller uenig i. Men under alle omstændigheder er det en pointe, som fint understreges af den gennemført monokrome og lidenskabsløse prosa. Og dermed bliver bogen spændende læsning, men snarere som en refleksion over erotik end som erotisk (opstemmende) litteratur.

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.