Blændværk af Thomas Erikson

Oprettet: 23.09.2013 - 12:50

Bog: "Blændværk" af Thomas Erikson

Bogens forside
Forfatter: 
Thomas Erikson
Oversætter: 
Svend Ranild
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Rosenkilde & Bahnhof
Sidetal: 
465
Lån bogen - Køb bogen

Forfatteren bag denne hæsblæsende og lidt forvirrende krimi-thriller er adfærdsforsker, og hovedpersonen Alex King optræder derfor på mange måder som hans alter ego.

Thomas Erikson er adfærdsforsker og coach i lederskab. ’Blændværk’ er hans debut som romanforfatter og den første i en serie med adfærdsforskeren Alex King som hovedperson.

Romanen starter i bedste klassiske krimistil med, at der begås et mord, men derefter er der ikke meget klassisk krimi over ’Blændværk’. Mordet sker mens Alex King forholder foredrag for en gruppe erhvervsledere, og den myrdede viser sig at være en stenrig forretningsmand.  I efterforskningen kommer det hurtigt frem, at han er forsøgt afpresset for adskillige millioner, så da også en anden millionær myrdes efter at have modtaget lignende afpresningsbreve, ligner det et mønster. Men hvad er forbindelsen mellem de to myrdede? Og er flere personer i farezonen?

Da politiet står på bar bund i efterforskningen, inddrages Alex lidt efter lidt som profileringsekspert. Her kommer han til at arbejde sammen med den koleriske Gabriel Hallmark og den skønne Nina Mander, som han snart får andet og mere end et professionelt samarbejde med.

Midt under efterforskningen forsvinder Gabriel Hellmarks bror Fredric sporløst sammen med hele sin familie. Fredric, der er freelancejournalist, er i gang med at skrive en biografi om en anonym, succesfuld erhvervsleder, og da Gabriel ikke vil involvere sig for meget, beder han Alex om hjælp.

Thomas Erikson er, som nævnt, adfærdsforsker, så Alex King kommer på mange måder til at optræde som forfatterens alter ego. Det er Eriksons eget håndværk, han benytter sig af, når han lader Alex boltre sig i Jungs adfærdspsykologi, hvor de fire personlighedstyper - den blå, den røde, den grønne og den gule - spiller en afgørende rolle. Jeg havde ikke lige min Jung present, så jeg måtte researche lidt for at kunne følge med i Alex’ teorier.

Der er mange bolde i luften hos Thomas Erikson, og romanen har flere sideløbende handlinger, hvoraf mordefterforskningen og Fredrics forsvinden blot er to. Der springes så meget i tid og sted, at jeg ind imellem nåede at blive ret forvirret, når jeg ikke lige kunne regne ud, hvor eller hvornår handlingen udspiller sig. Efter endt læsning sad jeg tilbage og prøvede at finde ud af, om jeg have fået svar på alle de spørgsmål, jeg havde stillet undervejs. Jeg synes ikke, jeg fik svar på dem alle, men det får jeg måske i den næste Alex King-thriller.

Når jeg går i gang med en bog, hvor det er tydeligt, at det er den første i en serie, tænker jeg hver gang: Er det et løfte eller en trussel? Denne bog er begge dele. Jeg kunne ikke slippe bogen, men sad alligevel tilbage med en lidt tom fornemmelse af for mange spørgsmål og for få svar. Alt taget i betragtning er jeg dog overbevist om, at jeg vil læse den næste bog om Alex King.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.