Blackbird af Jennifer Lauck

Oprettet: 02.01.2002 - 09:00

Bog: "Blackbird" af Jennifer Lauck

Selvbiografisk skildring af Jennifers barndom og opvækst i Nevada og Los Angeles, dybt præget af forældrenes død med få års mellemrum, og af kampen for at overleve onde tider med sjælen i behold

Forfatter: 
Jennifer Lauck
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Aschehoug
Sidetal: 
348
Lån bogen - Køb bogen

Lån bogen på

Da romanen begynder, befinder vi os i Carson City, Nevada. Jennifer er seks år gammel. Moderen er syg, faderen arbejder hårdt for at kunne betale for moderens mange hospitalsophold. Samtidig har han en drøm om at blive millionær, inden han fylder 40 år. Broderen BJ, der er tre år ældre end Jennifer, går i skole og nægter at være en del af moderens sygdom, så det er Jennifer, der hjælper med alt. Hun laver mad, skifter moderens stomipose, vasker hende, gør rent.
"Der har aldrig været en tid, hvor jeg ikke har været hjemme hos Mama. Der var engang, hvor Mama gik ligesom alle andre, hvor hun kun lå i sengen om natten".
Det er tanker, der gør indtryk, når de udtales af en lille pige. Moderen elsker sin lille datter, lærer hende ting om tøj og stil, leger med hende, taler ikke mindst meget med hende, men er afhængig af datterens hjælp.
"Det bedste ved at være sammen med Mama er den måde, hun altid kalder mig Sunshine, og det specielle udtryk i hendes mørkebrune øjne. Det er sådan et specielt udtryk til specielle mennesker".

Forældrene elsker hinanden, men livet er svært for dem. Moderen har tilmed ikke let ved at vedkende sig sin sygdom. Hun er metodist, opdraget til at klare sig selv, og man beder ikke bare sin familie om hjælp.

Jennifer er otte år, da moderen dør. Familien flytter kort efter, og faderen gifter sig snart med en kvinde, han har kendt et stykke tid. Hendes tre børn hader Jennifer, hvorimod broderen BJ klarer de nye forhold langt bedre, han stiller ikke så mange spørgsmål som Jennifer. Hun oplever nu en tid, fyldt med ondskab og total ligegyldighed fra denne stedmor og hendes børn.
Jennifers yndlingshistorie er Snehvide. Fortællingen har mange gange bragt hende trøst, for hun ser klart en forbindelse til sin egen tilværelse i eventyret.

Jennifers far er ikke usynlig i romanen, i virkeligheden elsker han sin lille datter, men han evner ikke at hjælpe hende. Han arbejder stadig meget, nu for at opretholde livet for den nye familie, han har giftet sig til.

Det er kun en meget lille del af bogens handling, der her er refereret, idet romanen først slutter, da Jennifer er næsten voksen.
Bogen har lånt sin titel fra Beatles: Blackbird fra 1968.

Heri står bl.a: Blackbird singing in the dead of night - 

Take these broken wings and learn to fly.

Det er en fortælling, man ikke kan undgå at læse med hjertet, men den bliver aldrig sentimental. Personerne er knivskarpt beskrevet i et levende billedsprog. Man ser tanten med de tunge ben sidde der på stolen, og faderen med de kanelkrydrede øjne se opmærksomt på sin lille datter.
Romanen fortjener fem roser.

Aschehoug, 2001. 348 sider

BogWeb - 2. januar 2002

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.