Austerlitz af W. G. Sebald

Oprettet: 17.05.2004 - 08:00

Bog: "Austerlitz" af W. G. Sebald

Bogens forside

Austerlitz, som blev sendt fra Prag til England før II Verdenskrig er på sporet af sin tabte fortid - Han vender tilbage til Prag for at finde sine rødder og lære sine forældres skæbne under nazi-t

Forfatter: 
W. G. Sebald
Oversætter: 
Niels Brunse
Udgivet: 
2003
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
380
Lån bogen - Køb bogen

Den bevægende historie om Jacques Austerlitz, manden uden fortid, og om hvordan hans søgen efter sin egen historie også afdækker en del af Europas historie under 2. verdenskrig.

Den bedste anbefaling, man kan give en bog med på vejen, er ofte at "jeg læste den i et hug, jeg kunne ikke lægge den fra mig". Dette er også tilfældet med det, der skulle blive W.G. Sebalds sidste bog, "Austerlitz", men ikke helt som man normalt læser sætningen. "Austerlitz" kræver tid og fordybelse, den kræver kort sagt sin læser. Men giver man bogen tid, får man en stor læseoplevelse.

Fortælleren møder ved et tilfælde bygningshistorikeren Jacques Austerlitz i Salle de pas perdus, ventesalen på Hovedbanegården i Antwerpen, og gennem en række tilfældige og senere planlagte møder får han Austerlitz’ sælsomme historie: Først da denne walisiske præstesøn skal op til afsluttende eksamen på den engelske kostskole, får han at vide, at han ikke skal skrive Dafydd Elias, men Jacques Austerlitz på eksamenspapirerne. Rektor fortæller ham, at han ankom til England med en børnetransport fra Tjekkoslovakiet i 1939, men ingen kender hans baggrund.

Den allerede tænksomme og indesluttede dreng bliver endnu mere indadvendt og knytter kun få bekendtskaber, og han famler selvfølgelig med spørgsmålene "Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hvorfor blev jeg sendt hjemmefra?" Han er bl.a. meget optaget af Tre-kejserslaget, slaget ved den tjekkiske by Austerlitz i 1805, hvor Napoleon I vandt en af sine største sejre.

At forfatteren lader fortælleren møde Austerlitz i Salle de pas perdus, de tabte fodspors sal, er ikke tilfældigt. Hans fortælling, der strækker sig over mange år, handler om at finde tilbage i de fodspor, han ikke husker at have taget. Langsomt rejser han tilbage gennem sin og Europas historie, der er uløseligt sammenvævet. Hukommelsen og identiteten generobres.

Det er en gribende historie, og selv om sproget kan virke tungt - lange snørklede sætninger, omvendt ordstilling, mange fremmedord og fagtermer, ingen nye afsnit og kun få umærkelige kapitler - er det en nydelse at læse. De manglende afsnit opvejes til fulde af en klar og tydelig typografi. Den refererende stil passer til historien, fortælleren fortæller læseren en historie, som han har fået fortalt af en anden, der ofte selv har fået den fortalt; den giver bogen et anstrøg af melankolsk søgen.

Romanen er illustreret med små gnidrede sorthvide fotografier uden forklaring, men som knytter sig til teksten. De giver bogen et dokumentarisk præg, hvilket også er tilfældet med "De udvandrede", den anden af forfatterens bøger, som er oversat til dansk. Også en meget læseværdig bog.

"Austerlitz" er en meget forunderlig bog, som jeg vil vende tilbage til. Jeg kan anbefale, at man læser den en regnvejrsdag, hvor melankolien kommer til sin ret, og at man læser den i store bidder.
Læs den! Læs den langsomt! Nyd den! Dvæl ved den!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.