Ankomsten af Shaun Tan

Oprettet: 26.06.2013 - 13:41

Bog: "Ankomsten" af Shaun Tan

Bogens forside

Tegneserie-graphic novel. En mand forlader sin familie og rejser til et fremmed og mystisk land fyldt med mærkelige byer og sære dyr. Vil han nogensinde se sin familie igen?

Forfatter: 
Shaun Tan
Udgivet: 
2011
Forlag: 
ABC Forlag
Sidetal: 
126
Lån bogen - Køb bogen

Shaun Tans ordløse immigrationsfortælling efterlader en masse tegn i de gulnede billeder, som på én gang betager og kalder på fortolkning.

Shaun Tans Ankomsten er en ordløs immigrantfortælling illustreret i gultoner, der henleder tankerne på noget meget gammelt eller meget moderne – enten som gulnede øjebliksbilleder fra starten af forrige århundrede eller som den sepia-toning, man kan lægge over sine instagramfotografier nu til dags.

Ankomsten er i bibliotekssammenhæng en graphic novel for børn, den er opstillet under tegneserier. Handlingen i historien er meget simpel og dermed umiddelbart forståelig for børn, men jeg vil i lige så høj grad argumentere for dens appel til voksne, idet der ligger stor betydning i det uskrevne.

Ankomsten handler om en mand, der grundet fattigdom og armod må forlade kone og datter for at søge job og lykke i et fremmed land, alene. Manden tumler med den nye verdens uforståelige spilleregler, men møder andre immigranter på sin vej, mennesker der kan hjælpe ham og bane vejen for en lykkelig slutning og familiens genforening.

Tegn, tegn, tegn

Illustrationerne har så mange forskellige lag og dybder. Der er de billeder, der fanger dig med betagende æstetik samt en enorm detaljerigdom. Der er de lange billedserier, der mimer filmstills. Disse er mindre detaljerede, men deres funktion er en anden, nemlig hurtigt at bringe dynamik ind i fortællingen og skabe fremdrift. ”Læsningen” af Ankomstens ordløshed bliver derfor i højere grad en afkodning og en fascination af, hvor meget man egentlig kan forstå bare med billeder. Måske lidt den samme effekt, som stumfilmen The Artist havde på verden sidste år.

Bogen indeholder altså masser af tegn, bare ikke skrevne ord. Dette får en dobbeltbetydning i forhold til immigrantfortællingen – at tegnene har en betydning, som blot ikke er tilgængelig for manden. Han mangler nøglen til at kunne afkode sproget og kan derfor ikke navigere i det nye samfund.

Ordløsheden gør også, at fortællingen bliver en almen fortælling om al slags immigration og fremmedhed, mellem en kendt og ubekendt ny verden.

Shaun Tan spiller således meget på det dobbelte. Ordløshed - dog tegn. Det moderne og det hedengangne i det gultonede fotografi og ikke mindst i forholdet mellem virkelighed og fantasi. I de af og til drømmeagtige billeder kan man indlæse den vestlige immigrationshistorie og man fornemmer New York; registreringspapirer, afhøring og aflusning inden man lukkes ind i det forjættede mulighedernes land – sandsynligheden for rigdom 1:5000.  I flashbackfortællingerne fra karakterernes hjemlande fornemmes også den moderne, totalitære stat eller måske moderne krigsførelse. Stærkest står billedet af maskerede, anonyme kæmpemænd med flammekastere i færd med at rasere en rædselsslagen by.

Dog bliver det i historien aldrig klargjort, om forfatteren stiler imod en sådan læsning, for han overlader meget til sine læsere. Det er primært en fantasiverden, Tan fremstiller. Dog har han placeret tegn i fortællingen; en filmhistorisk tolkning, historien om den amerikanske immigration, kommunisme, totalitærstat, krigsførelse, folkemord osv.

Tegnene er der, det er bare om at kigge efter.

 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.