Angus McFinneys fatale forstyrrelser af Keld Conradsen

Oprettet: 08.05.2011 - 21:25

Bog: "Angus McFinneys fatale forstyrrelser" af Keld Conradsen

Bogens forside

Døren til fotografen Angus McFinneys butik og atelier i København har ofte skiltet "kommer straks" i døren - Så er han ovenpå sammen med en af de mange kvinder af alle slags, der gennem årene

Forfatter: 
Keld Conradsen
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
265
Lån bogen - Køb bogen

De falder på stribe – kvinderne i denne roman - for den uimodståelige skotte i den humoristiske ”utroskabsroman”.

Manden med det vidunderlige navn Angus McFinney er en ”kompakt skotte med brune, dybtliggende øjne og store velformede hænder”.

Han er 38 år, selvstændig fotograf og en stor kvindebedårer. Han er ikke nogen Don Juan, der nedlægger kvinder for derefter at forlade dem. Faktisk er det kvinderne, der tiltrækkes af Angus, men han sender dem sjældent væk. Kun i få tilfælde, hvor en kvinde rykker lidt for tæt på og vil have ham til at flytte ind og ”være sammen for evigt”.

Angus bor alene, har aldrig været gift og har altid flere forhold kørende på en gang. Men man kan ikke sige, at han udnytter kvinder. Han lyver ikke for dem og foregøgler intet. Han er bare meget generøs med sig selv og sin krop – ifølge ham selv i hvert fald.

Men nogle gange får hans forskellige forhold alligevel fatale konsekvenser, som det gør i slutningen af denne roman, hvor han, som der står på bagsiden af romanen, ”startede et hændelsesforløb, som flere måneder senere kulminerede i en slags seriemord med omvendt fortegn”.

Hvad det betyder, vil jeg ikke røbe. Men det indbefatter et kæmpe fallossymbol, der bliver sprængt i stykker.

Jeg stiftede første gang bekendtskab med Keld Conradsen sidste år, hvor jeg læste hans roman fra 2009, ’Stemte s´er’ - en fantastisk god roman om et kompliceret mor-søn-forhold.

’Angus McFinneys fatale forstyrrelser’ er forfatterens fjerde roman, og den er også virkelig god, omend meget forskellig fra ’Stemte s´er’.

Romanen om den tiltrækkende fotograf er sjov og velskrevet, med en temmelig tragikomisk slutning.

Jens Christian Grøndahl er ofte blevet rost for at være dygtig til at skrive om kvinders tanker og følelser. Det kan Keld Conradsen i hvert fald også, både når tankerne handler om mand, børn, ægteskab og utroskab, men også når tankerne bliver mere heftige og erotiske.

I det medfølgende forlagsmateriale står der, at Keld Conradsen med denne roman ønsker at udfordre puritanisme og ægteskabs- og familietanken. Det ved jeg ikke rigtigt, om han gør, men jeg har i den grad været underholdt af at læse om Angus og alle kvinderne.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Michael Krarup

    man, 08/08/2011 - 12:47

    Angus McFinneys fatale forstyrrelser er helt bestemt en god skæmteroman om mænd, kvinder og uforplitende sex, der måske ikke er så ligetil - for alle andre end lige netop Angus McFinney. Frit og morsomt skrevet og forstår alligevel at få inddraget de lidt mere alvorlige undertoner uden at det gå ud over det humoristiske niveau.

    Du kan læse hele min anmeldelse her.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.