Profil
AfNils Grøngaard

Medlem i

15 år 2 måneder
Jeg elsker bøger og læser meget - når ellers tiden og energien er til det i en pulveriserende hverdag som lønslave og familiefar. Jeg holder meget af science fiction og fantasy (som lidt af en sprognørd irriterer det mig, at vi ikke har gode danske navne for disse genrer), men læser meget forskelligt (se nedenfor).

Når jeg læser SF er jeg ret uinteresseret i konkrete nye opfindelser, racer eller lignende, det der fascinerer mig er simpelthen den gode historie hjulpet på vej af forfatterens frihed til at benytte SF som et laboratorium for udforskning af psykologi, sociologi, m.m., hvor hun/han skamløst kan udforske ekstreme scenarier.

Jeg kan ikke udstå top 10-lister og snak om "det bedste jeg nogensinde har læst", for man kan ikke reducere kunstværker som bøger til en "ranglisteplacering", og desuden skifter det, hvad jeg er mest modtagelig overfor. Nogle af mine bedste SF-oplevelser er dog følgende:

Frank Herbert: Klit (og de seks følgende bind)
En fantastisk fortælling - vanvittigt medrivende og så dybsindig, at jeg bare SKAL genlæse den hvert 2.-3. år.

Dan Simmons: Hyperion (og de tre følgende bind)
En ekstremt dybsindig fortælling, som samtidig har alt hvad man kan ønske af drama og psykologisk indsigt.

Brian Aldiss: Non-stop (også udgivet under titlen Starship)
En fremragende, tight lille roman, der inkarnerer noget af det bedste ved SF.

Kim Stanley Robinson: Science in the capital-trilogien (Fourty signs of rain, m.fl.)
Unikke bøger - der er dyb alvor både på det personlige plan og på samfundsniveau, men samtidig er det ufatteligt morsomt på den særlige zen-agtige måde, hvor det er selve live man ler ad og med.

Ray Bradbury: Div. novellesamlinger
Jeg er helt vild med RBs noveller - han er fantastisk til med få penselstrøg at fremmane en situation, der berører læseren dybt. Det er samfundet og menneskeligheden som sådan, der er på spil.

Ursula Le Guin: Altid hjem
Er svær at genreplacere, fordi den er så unik. En måske ret nær fremtid udforskes igennem en strittende kollage af livshistorier, digte, spøgelseshistorier, "faktuelle" tekster om samfund og religion, o.m.a. Et hovedværk, som jeg har indtryk af er sørgeligt overset.


Andet om mig
Årgang 1968, biolog, uhelbredelig naturnørd, småfanatisk cyklist, ynder af musik af mange genrer, og interesseret i naturvidenskab, psykologi, politik m.m.

Jeg læser som sagt alt muligt forskelligt udover SF. Her er nogle udvalgte top-læseoplevelser i forskellige genrer:

Lyrik
Ivan Malinowski (Poetomatic m. fl.), Klaus Høeck (ikke mindst Eventyr), haiku-digte, Klaus Rifbjerg, Claes Andersson, Thøger Larsen, Emil Aarestrup, Cecil Bødker,...

Noveller
Peter Seeberg (Rejsen til Ribe, Eftersøgningen, Argumenter for benådning), Cecil Bødker (Øjet), Wolfgang Borchert (Draussen vor der Tür)

Fantasy
JRR Tolkien, Ursula Le Guin, Philip Pullman, Sarah Douglass, TH White (Kong Arthur på Camelot)

Div. romaner (hvad kalder man dem ellers...?)
Lee Smith (Skønne damer uden svig, Djævlens drøm), Lawrence Durrell (Alexandria-kvartetten)

Spænding
Jan Guillou, Joseph Finder (Moskva-klubben), Lee Child