Sommertema - juni/juli 2009

Oprettet: 01.06.2009 - 09:31

Det er sommer og sæson for dårskab og drinks på terrassen! Det er sommer og sæson for at rejse og opleve og gå rundt med sol helt ned i fødderne!
Det er dage, hvor øjne fyldt med sommer også let fyldes af ham og hende, hede sommerdage, hvor luften nærmest flimrer, og følelser koger over.

Billedet af sommeren er prentet i os – gennem malerkunsten, filmen, sangene og litteraturen - f.eks. af novellen med den berømte indledning: ”Sommer var det, midt paa Dagen, i et Hjørne af Hegnet.” Det er J. P. Jacobsen, det er 'Mogens', det er klassisk, det er livsglæde, optimisme, men mest af alt er det nordisk SOMMER med lange varme dage og korte nætter, svirrende insekter, dufte, stemning … og en genial regnvejrsbeskrivelse hører med, hvor regnen kan både ses og høres!

Der er også Thøger Larsens sanglige hyldest til bøgetræerne, flaget, havet, solen, glæden og Danmark, sommersange, der maler den sansede sommer for os, så vi kan dufte hylden, høre lærkerne ...

Og det er præcis den stemning, vi prøver at ramme med vores sommertema, som medtager bøger, danske og udenlandske, der emmer af varm sommer og afslapning – eller andre måder at tilbringe sommeren på …

- for vores sommerbøger har godt nok mange bud på, hvad man kan bruge sin sommer til:
Der er f.eks. den sansemættede tilgang til en verden, som den var i en svunden tid, beskrivelserne af lange sommerdage, måske bare en enkelt, hvor verden syntes at ligge uendelig for ens fødder, men bedst som man nyder turen tilbage til barndommens land, kan ondskaben dukke op midt i al idyllen.

Og har du lyst til et godt gedigent sommergys, har vi flere bud på timer med gåsehud, selvom det er varmt udenfor.

- og der er klassikere, sommerforelskelser, familiehemmeligheder, fortielser, fortrængninger og løgne, enestående natur, smukke tidsbilleder, korte historier, lange historier, gode historier ... kort sagt alt, hvad hjertet begærer en sommerdag.

For nogle er sommerferielæsning de letlæste krimier, for andre muligheden for virkelig at fordybe sig. Og der er jo så mange gode bøger derude, at det kan være svært at vælge. Få idéer i temaets litteraturlister eller lad dig inspirere af alle de gode bøger og forfattere, som er omtalt på Litteratursiden.

Kort sagt: Nyd sommeren i litteraturen, for høj sol hele juni, juli og august er trods globale hedestigninger stadig en sjældenhed. Men når den skinner, solen, hvad er så højere luksus end at sætte sig lidt afsides og høre havet mellem linierne? Eller vælg ét af vores læseforslag - og få sommer og sand og plantage i næsen!

I ønskes en god og varm og lang sommer med Litteratursiden i bagagen!

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen