Skilsmisser i litteraturen - februar 2007

Oprettet: 01.02.2007 - 09:06

Det værste af alt er at blive forladt af den, man elsker - sådan er det i litteraturen, og sådan er det selvfølgelig også i virkelighedens verden.

Selvom det her nærmest er blevet dagligdag at skifte partner ...

Historien om ægteskabet, der bliver en tom og farveløs sag med ingen tid tilovers til samtaler og ingen interesse for sex, er blevet noget trivielt, for ikke at sige banalt. Historien om familier med brud i bagagen er så almindelig, at den er blevet dagligdag, og dagligdagen er jo rystende banal, men også noget basalt og fundamentalt i vores liv.

- og derfor gider vi godt blive ved med at læse de historier, for de handler jo om os og også om kærlighed - om, hvad kærlighed er, og hvorfor den sådan kan holde op?

Hvad er det der går galt i parforholdet, når det bliver arena for angreb og magtkamp? Hvorfor bliver den forelskede kvinde til en sur mokke? Og manden til en tavs træmand? Var kærligheden kun noget, der fungerede mellem angsten for at miste og angsten for at gi' sig selv?

Det har mange forfattere givet deres bud på -

De skriver om de "velfungerende" skilsmisser og om de andre - dem med et afsindigt kærlighedsroderi og opslidende skænderier, dem, hvor kvinderne ta'r så grueligt hævn, dem med mænd, der ikke kan klare at blive forladt ...

- og så kan de også skrive så smukt og besættende om den store, altødelæggende kærlighedssorg.

Prøv at få den ind under huden, den dér mærkværdige blanding af glæde og sorg, af grin og gråd, af lyst og smerte, som er i mange af bøgerne, mærk mandens og kvindens og ægteskabets ensomhed, kedsomhed, utroskaben, løgnen, de skuffede forventninger - oplev mennesker i en pludselig katastrofe - i skrøbelig følelsesmæssig balance - og alle de brutaliteter, som hænger ved et juridisk opgør, især dem med børn involveret!

Der er alt fra dameromaner til litterære eksperimenter, fra tårepersere over psykologiske dramaer til småabsurde læseoplevelser - det er sejt, det er hårdt at læse om -

- og måske ender du med en lidt trist fornemmelse i maven?

- eller måske med at tænke, inspireret af Helle Helle: lykkelig er jeg, at jeg stadig har "Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand" - eller kvinde!

Lad det være inspirationen!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen