Selvdestruktion i litteraturen - oktober 2005

Oprettet: 03.10.2005 - 08:05

Selvdestruktion er dødelige spil, som fører fra klarhed over tilværelsen til flugt ud i mørket.

- det er at forsvinde i tåger af al den kokain og alkohol, man kan købe.

- at skære sig, sulte, grovæde, at fylde sig med sex og arbejde - destruktive og tvangsprægede handlinger, som er en form for trøst og flugt, et forsøg på fylde et hul, og som i yderste konsekvens kan føre til selvmord.

- og som kan flytte smerten og opmærksomheden fra hoved til krop, fordi den fysiske smerte måske er lettere at forholde sig til end den psykiske?

Selvmord er tabu og én af de mest private handlinger, et menneske kan udføre, og det koster stor smerte at ha' viden om, hvad der fører så vidt. Og at skrive om det!

Så er vi læsere nu sadistiske voyeurer, der forvandler en forfatters smertelige indsigt til ren og skær underholdning? Naturligvis ikke - bøgerne er skrevet netop for at sætte ord på følelser, for at blive læst.

Skønlitteraturens forfattere kan beskrive fortvivlede handlinger, tomhed, savn, smerte, ensomhed og afmagt, selvhad, depressioner, dødsneuroser og psykiske sammenbrud, de efterladtes oplevelse af skyld og ultimativt svigt, så vi føler, at der ikke er et endegyldigt svar på rigtigt og forkert, godt og ondt, sandt og falsk.

Og de får os til at indse, at netop oplevelsen af livet som meningsløst og absurd og bevidstheden om døden kan få mennesker til at leve mere intenst, eller som eksistensfilosofien (Kierkegaard, Camus) formulerer det:

at mennesket først bliver autentisk i suicidale situationer, altså at de eksistentielle valg tydeligst viser sig i situationer, hvor mennesket trues af selvmordet som den endelige vej ud af en håbløs livskrise.

Man kan let lade sig både chokere og provokere, deprimere og bevæge af dette morbide emne, både af de bevidste provokatører, som bruger destruktivitet og vold til en kvalmende kritik af det moderne samfund, men også af de forfattere, som primært har fokus på den eksistentielle krise - nogle af dem kommer tæt på, så tæt, at det kunne være dig, det handler om?

Et tema til dig, som vil væmmes og vækkes!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen