Renæssancen i litteraturen - august 2006

Oprettet: 31.07.2006 - 12:06

Så er der tema til alle jer, der elsker en god historisk roman, og det er blevet til et veritabelt overflødighedshorn af farverige beretninger -

- fra den periode i dansk og europæisk historie, man kunne kalde forandringens og innovationens tid, og som har sit helt eget udtryk mht. kunst, kultur og verdenssyn.

Renæssancen er malerier som Botticellis 'Venus' fødsel', Raffaellos 'Madonna med barn', Breugels menneskemylder og så måske et stilleben, hvor frugter er nabo til et kranium .... smukke, smukke udsagn fra en tid, hvor religionen, livet, nydelsen og døden var tæt forbundne.

Men Renæssancen er ikke kun stilhistorie ....

Den starter i Italien ca. 1350 og klinger ud ca. 1600-50 efter at have spredt sig overalt i Europa.

- tre århundreder, hvor der gøres mange kunstneriske, filosofiske og naturvidenskabelige fremskridt ..
- en spændende tid med fabelagtig musik, fantastiske malerier, blomstrende arkitektur, udvikling af bogtrykkerkunsten, opdagelsesrejser ..
- ny viden, nyt menneskesyn, der vender op og ned på det billede af verden, der havde været god latin i mange århundreder ..

- og så er det en voldsom og blodig tid med pest, krige og heksejagt ..

I Danmark er året 2006 udråbt til nationalt Renæssanceår!

For Renæssancen er også tiden, hvor Frederik d. 2. gav astronomen Tycho Brahe øen Hven, hvor Christian d. 4. lod opføre Rundetårn og Rosenborg Slot, og hvor Reformationen betød dannelse af et protestantisk kirkesamfund.

Og eftersom Renæssancens påvirkninger nåede Danmark efter den protestantiske Reformation i 1536, sættes der fokus på den danske historie 1500-1650 i arrangementer og udstillinger over hele landet og på Renæssancens betydning for vores samtid. Se mere på Renæssanceårets hjemmeside.

På Litteratursiden lader vi forfatterne se Renæssancen for os, bekrive og tolke for os - gennem de personer, der ragede op - den kunst, der blev skabt - de krige der blev vundet og tabt - de forestillinger, man gjorde op med - og de nye, man tilegnede sig - gennem familieliv, kærlighedsliv, dagligliv hos høj og lav - inkvisition, heksebrændinger, kætterprocesser.

Spændende, underholdende og dramatisk læsning - lige til at blive klog af ....

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen