Psykopater i litteraturen - maj 2006

Oprettet: 01.05.2006 - 12:06

De er kolde og kyniske, de er kontrollerende og kalkulerende - de kan også være intelligente og karismatiske, psykopaterne - men de mangler altid empati og social medleven, tåler ikke kritik. Opfatter følelser som svaghed, tænker kun på sig selv.

Og du kan være indfanget, for de kan være din kollega, din chef, din kæreste ....

Og de er selvfølgelig guf for psykologer og krimiforfattere - mennesker med psykopatiske træk begår ofte kriminalitet, og seriemordere har ofte psykopatisk profil, men der er også den anden slags, de sære og ekcentriske, der ikke direkte - og så meget - kommer i konflikt med samfundets regler.

Så forfatterne har vide rammer og byder på alt fra voldelige splatterromaner til den mest forfinede og raffinerede psykologiske suspense, men fælles er, at det handler om mennesker med traumatiske sår, morbide motivationer og psykologiske kortslutninger, om det afvigende og følelsesmæssigt forkrøblede, de sære og asociale universer - og vold i en eller anden form.

Og den psykologiske vold, som disse romaner er fuld af, er nok så grusom som den fysiske, den er ikke bare effekt, men motiveret vold parret med personlig ondskab. Og så bliver det rigtig modbydeligt.

- og når du som i litteraturen ta'r fantasien til hjælp, bliver oplevelsen voldsom, for du bærer den med dig, og den arbejder i dig, og du frygter det onde, men kan alligevel ikke lade være med at fascineres af psykopaten og hans/hendes tilsyneladende normalitet - af intelligensen, uberegneligheden, dobbeltheden, farligheden ...

Det er indimellem hamrende vanvittigt, dramatisk, men nok så ofte - langsomt - langsomt - snigende, uheldssvangert, en uhygge, som bliver siddende længe i dig ...

Men - det er jo bare fiktion! og sålænge vores litterære "helte" tror, de er græske guder eller religiøse hævnere, slapper vi af og glemmer, at de er derude, at der er mange af dem - de iskolde og charmerende - at de kan være dig eller mig ....

Hvis du tør, så gør det: opsøg Hannibal the Cannibal, Tom Ripley, Patrick Bateman og alle de andre ...

Vi garanterer for, at du får pirret dit psychopunkt, men hvis kosten er for kras, så kom ikke og sig, du ikke var advaret!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen