Overklassen i litteraturen - december 2006

Oprettet: 01.12.2006 - 13:06

Verden er, set fra et nykalket palæ, et dejligt sted. Her bor de dyre kredse i en hemmelig og betydningsfuld verden, der ejer og behersker alting.

- og her skaber succes, penge, berømmelse, skønhed og stautsymboler en hurtig genvej til opmærksomhed og beundring. Og hvem vil ikke gerne ha' det?

Men har vi ikke lige økonomien, kan vi altid læse om dem, de rige.

Det smager jo altid lidt af drøm, når litteraturen inviterer med til storbyernes rige forstæder med skrånende, veltrimmede plæner, stedsegrøn bevoksning og ovale indkørsler til de luksuriøse huse, til 1800-tallets herregårde og landejendomme med egen sø og park, og når dørene åbnes til livet i de royale gemakker.

Ligger der så bag de nykalkede facader et paradis? en perfekt idyl? Lever de rige virkelig i sus og dus og inaktiv luksus?

Jane Austen og Victoria Holt kender opskriften på et let og behageligt liv, men ellers er der ikke noget, der tyder på, at man bli'r lykkelig af at ha' mange penge, og man bli'r ihvertfald sjældent et bedre menneske, hvis man altså skal tro Bret Easton Ellis, Evelyn Waugh, Christian Kampmann, Jan Sonnergaard m.fl., når de gi'r deres bud på, hvordan man staver til "overklasse" i litteraturen!

- for i de stræbsomme cirkler trives snobberi og ambitioner, angst for ikke at være en succes, ligegyldighed, løgn og tomhed.

Og kommer vi op mod vores tid, går man meget op i at få det rigtige postnummer, i højstatusting som flad mave og stramme balder, udsøgte rødvine i kælderen, Vuitton og Armani, arbejde, carporte og to Audi'er i den, i heftige og uendelige tvangskøb.

Den litterære morale er, at man skal passe på i denne verden, at man ikke mister fundamentet i lutter leflen for succes og penge.

Hermed ønskes I god fornøjelse med de ødsle millionærer, de "statusangste" yuppier og de dårende dejlige herregårdsfrøkener - og rigtig glædelig jul!

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen