Nye historier fra USA - oktober 2012

Oprettet: 01.10.2012 - 11:03

Den amerikanske litteratur er over os - for det er en kendsgerning, at størstedelen af den udenlandske skønlitteratur, der udkommer i Danmark, er fra USA ...

Det er - alt efter temperament - enten en supergod udmelding eller det stik modsatte! Dog kan alle være enige om, at vi i den amerikanske litteratur får et mangesidet portræt af en nation, som fortsat øver en kolossal indflydelse på den øvrige verden.

Og der er præsidentvalg i USA i november! Danske medier været med meget længe, til ophedet valgkamp med mudderkastning, personangreb og beskidte kneb, og det bliver da en befrielse, når der kommer en afgørelse af kampen om Det Hvide Hus: Obama eller Mitt Romney?

Her på Litteratursiden bruger vi præsidentvalget som en velkommen anledning til at sætte fokus på USAs litterære stemmer. Så vi har samlet et udvalg af de amerikanske forfattere, som danske forlag har valgt at oversætte de sidste ca. 5 år – der er den underholdende, realistiske mainstreamlitteratur med spænding og stærke følelser, men der er også forfattere, der kradser i lakken og spørger "Why"?? ...

De amerikanske forfattere virker engageret i deres land og deres tid. Men skal man tro Paul Auster blander de sig ikke i politik: "I Amerika har vi, hvad ingen andre har. Filmstjerner, de er vores kongelige, og alle skal høre, hvad de har at sige. De involverer sig i politik. Ikke forfatterne, for de er intellektuelle, og dette er traditionelt et antiintellektuelt land." (Paul Auster, citeret i Jyllandsposten)

Set med litterære briller er der rigtig store forfattere iblandt, for de findes naturligvis i en kultur så mægtig som den amerikanske. Gå f.eks. ikke glip af åbenlyse talenter som Philip Roth og Don DeLillo. Og Paul Auster og Siri Hustvedt! Og så er der forfatterne fra den unge generation: f.eks. de 2 x Jonathan: Franzen og Lethem. Og de to kvinder, som for mange danskere har været oplagt sommerferielæsning i år: Nicole Krauss og Jennifer Egan! Enkelte kan måske endda leve op til betegnelsen ’The Great American Novel’, romanen, der spidder og beskriver den amerikanske tidsånd lige nu? Og som rummer saft og kraft og fantastisk storytelling?

Fælles for forfatterne er de mange historier om den kriseramte amerikanske kernefamilie, og for flere spiller også Vietnamkrigen, katastrofen 11. september, den ukontrollerede vold, kommercialiseringen og en angst for sygdom og alderdom en rolle. 'Immigrant'forfatterne, som skriver på engelsk - om deres hjemlande og deres immigranttilværelse - er der ikke blevet så meget plads til i dette tema.

Men glæd dig til at møde dem vi har med: de unge og knap så unge amerikanere, når de fortæller deres gode historier og stiller diagnoser på vor tid - og få et aktuelt indblik i den amerikanske kulturs store mangfoldighed – på godt og ondt. "Amerika er en historie, der stadig fortælles - af mange stemmer - og langt fra er slut." - (Joyce Carol Oates)

Brug vores anbefalinger som inspiration og få mere endnu i vores litteraturlister!

Du kan også deltage i debatten om månedens bog i Fagbogklubben: 'Amerika under huden' og i oktober-debatten om Franzens anmelderroste 'Frihed'.

- og læse redaktionens blog om litterære events i USA og forfattersamtaler på New York Public Library

Lyt også til 'Stemmer fra Amerika' på P1. Rikke Viemose, dansk journalist, der bor i Washington DC, har opsøgt otte amerikanske forfattere og interviewet dem om emner, som de brænder for, og som er vigtige op til det kommende præsidentvalg. Start 15. oktober ...

God fornøjelse

Birgitte Tindbæk

 

Nyt fra USA / PDF-plakat 1

Nyt fra USA / PDF-plakat 2

Nyt fra USA / PDF-liste

 

0
Din bedømmelse: Ingen