Middelalderlitteratur - januar 2002

Oprettet: 02.01.2002 - 09:00

Få udvidet din horisont med fokus på både middelalderen i litteraturen og middelalderlitteratur; vi har udvalgt en række romaner, der alle har denne fascinerende periode som kulisse - eller tema.

Solen bager ned på turneringspladsen. Stemningen er forventningsfuld, og tilskuerne på de hårde træbænke fordriver ventetiden med at spise, slås og råbe til de opmarcherede riddere i blanke rustninger, der sidder som støbt på de damende og prustende heste. Oppe i logerne vifter skønjomfruerne sig med silketørklæder og kaster skjulte blikke til deres udkårne ridder, som måske bærer deres farver i hjelmen. Og omme bagved de spraglede telte har væbnerne travlt med at hente lanser, sværd og morgenstjerne til deres herre ude på pladsen. Mens lægen lægger grumt udseende knive og stabler af forbindinger parat i sit interimistiske lazaret.

Indrømmet; sådan har det nok ikke været i virkeligheden. Men for mange af os er middelalderen hyldet i et romantisk og drabeligt skær, som nok i høj grad stammer fra film og tv. Alene udtrykket "Den mørke middelalder" er jo nok til at sætte tankerne i gang: Pest i de sammenklemte byer, en stærk kongemagt, isoleret klosterliv og idealistiske korstog. Ingredienser til en farverig periode.

Få udvidet din horisont med januars fokus på både middelalderen i litteraturen og middelalderlitteratur. Vi har udvalgt en række romaner, der alle har denne fascinerende periode som kulisse eller tema. En personlig favorit er Umberto Ecos klassiker "Rosens navn", der bl.a. tegner et nuanceret billede af klosterlivet, som det kunne have taget sig ud dengang. Læs om den eller bliv klogere på nogle af de datidige forfattere i artiklen om forfattere i europæisk middelalder. For de januardeprimerede er der håb at hente i artiklen om Rabelais og karnevaler.

Rigtig god fornøjelse

Susanne Vejen Vig og Sanne Caft

 

0
Din bedømmelse: Ingen