Litteraturpriser - om Nobel, Booker og alle de andre ... januar 2005

Oprettet: 03.01.2005 - 17:04

Man kan måske sige, at litteraturprisernes vigtigste funktion er at gøre litteraturen synlig og at fremhæve de bøger, som fortjener det specielt?

Priserne bidrager til at skille skidt og kanel og sørger for, at litteraturen i højere grad får sin del af den kulturelle kage.

Hun hedder Elfriede Jelinek Hun skriver om sex og nazisme, hun er østrigsk dramatiker og samfundskritiker, erklæret antiracist og noget så gammeldags som feminist ....

og verden kiggede endnu engang undrende på hinanden, da hendes navn 7. oktober i år blev offentliggjort som årets Nobelprismodtager i litteratur. Det svenske akademi havde igen haft held til at finde en forfatter, de færreste nogen sinde havde hørt om. Og var der mon et politisk hint i netop det valg?

Bortset fra de 10 millioner svenske kroner og æren, er Nobelprisen ikke altid lig med langvarig berømmelse. Men den fornemme litteraturpris kan være startskuddet til, at feinschmeckerforfattere med ét slag bliver litterære superstars og ryger ind på alverdens bestsellerlister.

Hvis Nobelprisen er den største litterære udmærkelse - så ligger Bookerprisen i feltet lige efter. Ikke mange priser kan hamle op med Booker, når det angår prestige, forøget popularitet og forventet mersalg. Og her er det en enkelt bog, der får al berømmelsen. Bookerprisen gives til gode bøger, ingen tvivl om det, og til bøger med bred appel.

Og hvor listen over indstillede forfattere til Nobelprisen er superhemmelig, giver det noget i sig selv, salgsmæssigt, oversættelsesmæssigt, "bare" at være indstillet til Bookerprisen. Og vinderne - ja, de kan hurtigt og ofte se Hollywood vinke i kulissen!

Nogle priser er blevet litterære institutioner. Nogle priser har gennem årene opbygget tyngde og betydning og ry for at gå til værdige vindere. Tænk bare på Nordisk Råds Litteraturpris! Den er respekteret. At vinde den kan få store konsekvenser for en forfatters anerkendelse, salg og udbredelse.

Disse tre er klart top 3 i danske medier; derudover findes et hav af priser, indstiftet af litterære og kulturelle institutioner, forlag, erhvervsvirksomheder. Lokale og internationale. Nogle priser giver prestige, ære og berømmelse og måske et diplom, men der kan også falde godt med kontanter.

Og litteraturpriser kan sælge bøger; pristildelingen i sig selv kan få salgstallene til at eksplodere og give ære og varme til dem, der deler priserne ud. For ikke at tale om prestigen til forfatterne selv! De kan nu kalde sig 'prisbelønnet', 'bedste debut' .... Forlagene bruger selvfølgelig priserne i markedsføringssammenhæng. Og mon ikke BG Banks kunder kan li', at deres pengeinstitut er blevet "litterært"?
Men nogle priser sælger bedre end andre, for mange af priserne er så ukendte, at hverken forfattere eller bogkøbere har hørt om dem. Men alt i alt er det at prisbelønne en ret omfattende industri.

Nogle gange er det parnasset, de litterære institutioner, de professionelle læsere, der danner dommerkomité; det giver som regel de forudsigelige vindervalg. Mere overraskende kan det ende, når boglæsere, biblioteksbrugere, avislæsere får lov at bestemme: "Den lukkede bog" fik nogle anmeldere til at juble og andre til at rase, og den fyldte meget i medierne i det hele taget. Læserne var mindre i tvivl, og det resulterede i, at Jette Kaarsbøls debutroman blev tildelt De Gyldne Laurbær 2004 og blev vinder af Læsernes Bogpris, også 2004.

Der er heldigvis mange, der sætter pris på bøger og forfatterskaber!

Man kan vel sige, at litteraturprisernes vigtigste funktion er at gøre litteraturen synlig og at fremhæve de bøger, som fortjener det specielt. Priserne bidrager til at skille skidt og kanel og sørger for, at litteraturen i højere grad får sin del af den kulturelle kage. Det gælder ikke bare i medierne, men også over for politikere og andre med indflydelse på kulturvilkår.

Men prisernes betydning ligger ikke i at påvirke selve litteraturen. Man kan vel ikke skrive en prisvinder?

Og i virkeligheden er det måske vanskeligt at finde objektive kriterier for at rangere litteratur? Hvornår er en litteraturpris fortjent? Og er det bare venner, som hylder hinanden? Og kan man i det hele taget konkurrere i litteratur?

Hvis emnet har din interesse, så kig indenfor. Vi har meget at byde på for dig, som gerne vil læse den gode litteratur, som mange synes om - og for dig, som gerne vil være med til at stille de nødvendige spørgsmål og måske få svar på nogle af dem!

God fornøjelse

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen