Litteratur fra Mellemøsten - april 2006

Oprettet: 31.03.2006 - 18:05

- forfattere fra Afghanistan, Egypten, Iran, Irak, Israel, Libanon, Palæstina, Tyrkiet

At læse Mahfuz, Pamuk og Nasiri i Danmark er at bevæge sig ind i fremmede universer, men næppe så grænseoverskridende og provokerende som det vovestykke det er "at læse Lolita i Teheran", for i Iran og andre muslimske samfund kan vestlige normer og værdier næsten ikke undgå at krænke tro og tabuer.

Det har vi måttet sande i de forløbne måneder, hvor Danmark kom på dagsordenen efter Jyllandspostens Muhammed-tegninger og blev mødt med voldsomme reaktioner: afbrænding af Dannebrog, hadske slagord - det har godt nok været en skræmmende oplevelse, og sagen har - om ikke andet - afsløret en ufuldstændig viden hos os om virkeligheden i den muslimske verden og lært os, at tro kan være en livsbetingelse, og at kulturkløfter kan være enorme.

Debat og politisk analyse har det med at drukne det menneskelige perspektiv, men det kan litteraturen heldigvis råde bod på, så ... oplev, hvad der sker, når det forunderlige og foruroligende Mellemøsten kommer i jødiske og arabiske kunstnerhænder, når der bliver lagt nuancer på, formuleret følelser, sat ord på det fremmede ved hjælp af fantasi -

Mellemøstens forfattere skriver bøger med dufte og farver, blomster og mønstre, poesi, der næsten kan sanses ved læsningen; og om en påtrængende religiøs og politisk virkelighed, som gennemsyrer alt.

Flere af dem er indvandrerforfattere. De skriver om at være landflygtige og i livsfare i deres eget land og om at få en ny identitet i en anden kultur - om det forbavsende møde med Vestens fordomme og fremmedfrygt, om sprog- og kulturforbistring.

- og deres bøger handler også meget om tab - tab af nation, af rødder og tradition, af erindring ...

Mellemøstens forfattere er stærk læsning, vi kommer tæt på, og vi efterlades lidt mere hudløse, men meget klogere på en virkelighed med brutale livsbetingelser, stadige konflikter og store menneskelige omkostninger.

Også klogere på os selv, for der bliver godt nok trampet på læserens ømme tæer indimellem og lagt op til et godt grin - integration kan nemlig være en ganske humoristisk og satirisk sag!

Har du lyst til at være med til at opdage, hvordan hverdagens ordinære småsten kan forvandle sig til juveler gennem fiktionens magiske øje og måske på vejen få skudt hul i et par stereotype opfattelser af indvandrere, så læs med ..

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen