Krigen i litteraturen - maj 2003

Oprettet: 01.05.2003 - 11:53

Det har været et forår med krig og krise i alle medier, og verden holdt vejret og håbede

- billeder af amerikanske tanks og soldater i ørkensand, af vold, blod og ødelæggelser blev næsten dagligdag, og det svirrede med ord som "Shock and Awe", "Friendly Fire" og "Embedded Correspondents" og andre sproglige manøvrer fra krigens ordbog. Vi var vidne til verdenshistoriens 1. tv-krig.

Krige har været én af menneskehedens uafrystelige ledsagere gennem hele dens historie. Krig har altid både frastødt og fascineret, fordi krigen som proces er så ekstrem og udsætter mennesker for naturstridige belastninger og livsfare.

Og krig er ét af de ældste temaer i litteraturhistorien, fra Homer og op til vor tid. Den gode krigsroman har sin egen måde at fremstille krig og konflikter på: Den giver stemme til ofrene, de Andre, taberne og de tavse; den kan lære os at lytte til flere stemmer, tænke mere nuanceret, få os til at tænke om, måske?

Den gør et forsøg på at få os til at huske det, vi forsøger at glemme; den minder os om det, der skjuler sig for os; den beskriver nemlig vreden, sorgen, smerten, kampen, frygten, savnet - alt det, der er krigens inderste væsen, det som af den engelske forfatter fra 1. verdenskrig Wilfred Owen blev kaldt "The pity of war".

Enkelte krigsromaner - og nu medregnes ikke Sven Hazel og kiosklitteraturen - forherliger krigen som en stor oplevelse med helte og mandfolkeromantik, men de er få.

Det vi i dag regner for den gode krigslitteratur handler også om fællesskab og heltemod, det er spændende og opslugende læsning, men er det bevidst nuanceret!

Og netop dette forsøg på at finde den menneskelige sandhed bag strategien og slagscenerne har gjort krigsromanen til en ofte udskældt genre, fordi den bryder grænser.

Har du fået lyst til at læse nogle af romanerne eller bare læse om dem, har vi samlet en række spændende og personlige anbefalinger; vi har artikler, der giver overblik og dybde og lister med læseforslag.

Velkommen til Litteratursidens maj-tema. Vi slår døren op til en verden, der ikke ligner din hverdag spor og viser dig, hvad der sker, når kunst og krig mødes og bliver til medrivende, tankevækkende og nødvendige historier!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen