Kan skilsmisser også være lykkelige? december 2012

Oprettet: 01.12.2012 - 14:24

Er skilsmisser det nye sort - den nyeste statusmarkør for selvbevidste middelklassekvinder - eller er det en historie med smerte og skuffelse, skyld og skam, lettelse og håb?

Der er nogle, der er lykkelige efter 40 års ægteskab, og der er tragiske Norén-ægteskaber, hvor folk hader hinanden, men holder sammen for at undgå at blive ensomme.

Og så er der dem, der vælger at gå fra hinanden, men kan man ligefrem blive glad af at blive skilt?

Det mener ihvertfald ti svenske feminister, når de i antologien ’Happy, happy’ lufter deres erfaringer fra turen ud af kernefamilien. De ser tydeligt skilsmissen som en smutvej i kampen for ligestilling. De beskriver lettelsen og alle de muligheder, der åbner sig som et vindue på vid gab, når tingene endelig er sagt og pakket sammen i flyttekasser. Og når Noras oldebørn forlader hjemmet, er det ikke bare et farvel til et kedeligt familieliv og en træg mand, men også et opgør med hele den familiestruktur, som giver kvinderne hovedansvaret for hjem og børn.

Det er kontroversielt, at nogle kvinder får det godt af at blive skilt, ingen tvivl om det. At de bliver skilt for at være alene. Så provokerende! De svenske feminister har en benhård pointe, men helt repræsentative er de nok alligevel ikke! Det er de lidt for øretæveindbydende skråsikre til!

For det er selvfølgelig tungt, når drømmen om at opretholde ægteskabet brister; man bliver uvægerligt trukket ud i de mørkere kroge af følelsesregistret. Og det gør altid ondt på børn, når deres forældre skilles. Det gør det bare. 70’erne, som nutiden er så bange for, satte børnene i første række og fjernede helligheden fra ægteskabet, og den amerikanske feminist Gloria Steinem fastslog engang, at vi ikke skulle ta’ ægteskaberne så tungt, de kommer og går, men at vi i stedet for at love Gud eller borgmesteren evig troskab, meget hellere skulle lave en kontrakt, hvor parterne lover at være børnene tro. Noget at tænke over?

Danskerne har levet på kryds og tværs i flere årtier, og de mange romaner og litteratur iøvrigt, der er skrevet om emnet, tyder på, at vi gerne vil skrive og læse om folk med fejl og mangler, ganske som os selv. Flere af de bøger, der er taget med i dette tema, ser skilsmissen som en udvikling, en ny begyndelse i stedet for noget mislykket. Men der er også nogle af den grumme slags.

Læs bl.a. med på Ida Jessen, Jens Christian Grøndahl, Erlend Loe, Lone Hørslev og prøv at få den ind under huden, den dér mærkværdige blanding af glæde og sorg, af grin og gråd, af lyst og smerte, som er i mange af bøgerne; mærk mandens og kvindens og ægteskabets ensomhed, kedsomhed, utroskaben, løgnen, bekymringen, de skuffede forventninger - men også følelsen af lettelse og frihed over at være sluppet ud af et stendødt forhold og håbet for en ny fremtid.

Forhåbentlig kan ordene bruges til noget - en trøst, en hjælp, en stillingtagen? Måske bidrage til refleksion og måske gi' gode råd om, hvordan man kommer mere lykkelig ud af krisen.

Birgitte Tindbæk

Skilsmisse / PDF-plakat

Skilsmisse / PDF-liste

Deltag, når 'Happy, happy' hele december debatteres i Fagbogklubben ...
 

0
Din bedømmelse: Ingen

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.