Is og kulde

Oprettet: 30.01.2015 - 10:19

Is, kulde, barske snestorme og en handling langt mod nord - det er essensen af februartemaet.

Temaet giver et overblik over de mest iskolde og fængslende romaner.

Det er koldt derude… Vi kender det alle sammen, de mørke, grå og oftest lidt kedelige vintermåneder inden foråret bryder frem. Det er her det er allerbedst at krybe i ly med en rigtig god bog – og hvis vi ellers sidder lunt og godt, så gør det bestemt ikke noget at bogen er isnende kold, sindssygt spændende og ikke til at lægge fra sig.

Vores februartema handler om netop den slags bøger, bøger der emmer af is og kulde og som samtidig er velskrevne og fængslende. Handlingen foregår højt mod nord, det kan være i Alaska, Nordnorge, Canada, Nordsverige, Finland eller Island. Der er mørke, ensomhed, masser af melankoli, øde vinterlandskaber, livsfarlige snestorme, is der brager og iskolde vinde, der når helt ind i hjertekulen.

Særligt de mange nordiske krimiforfattere er mestre i is- og kulde-temaet – alene i mange titler indgår ordene is, kulde og frost og slår derved den rette stemning an med det samme. Adjunkt Kim Toft Hansen og professor Gunhild Agger har skrevet artiklen Is og kulde i den nordiske krimi, hvor de kommer ind på, hvordan krimiernes steds- og tidsbevidsthed er koblet til is og kulde-temaet, bl.a. i form af de lokale miljøer og de mørke årstider, samt hvordan krimierne ikke blot bogstaveligt, men også i selve plottet, stemningen og atmosfæren knytter an til temaet. I artiklen kommer de to artikelforfattere f.eks. omkring Frøken smillas fornemmelse for sne, Natstorm og Snemanden.

Snestorme

Rasende snestorme og ufremkommelige veje, de russiske forfattere har til alle tider dyrket og fremelsket billedet af snestormen. Lektor Alex Fryszman har med udgangspunkt i Vladimir Sorotkins Snestormen skrevet artiklen At omfavne snestormen. Her dykker Fryszman ned i, hvad det egentlig er snestormen betyder for de russiske forfattere, særligt Sorokin, og kommer med andre eksempler på russiske forfattere der har dyrket snestormen, bl.a. A. S. Pusjkin, Lev Tolstoj og Alexsander Blok.

Stormen og i det hele taget vejret spiller også en stor rolle i den islandske forfatter Jón Kalman Stefánssons trilogi Himmerige og Helvede, Englenes sorg og Menneskets hjerte, der er eksempler på romaner, der på en gang er både smukke, stormfulde og isnende, men som alligevel vil varme de fleste læsere om hjertet. I artiklen Ved verdens ende gennemgår lektor Erik Skyum-Nielsen de tre romaner, og vi bringer også en analyse af første bind i trilogien Himmerige og helvede.

En rundrejse i det kolde nord

Vi har med de udvalgte titler i temaet prøvet at komme vidt omkring. Således har vi både nogle af de nyeste titler, klassikere samt udvalgte fagbøger med.

Vi kommer således til Grønland med Iben Mondrups Godhavn og Kim Leines Profeterne i Evighedsfjorden, som begge er analyserede. I Roy Jacobsens De usynlige oplever vi ø-samfundet på en lille bitte ø med kun en familie, der holder sammen i tykt og tyndt. I Ulla-Lena Lundbergs Is er det de Ålandske øer, der om vinteren forbindes af isen, der er centrum for et ungt nytilflyttet ægtepar. Begge er romaner, der på en helt særegen måde beskriver livet og stemningen i et ø-samfund, både det lillebitte med kun en familie og de lidt større samfund.

Vi kommer også til Nordsverige, bl.a. i Åsa Larssons Som offer til Molok, der er en spændende krimi fra det barske miljø i Kiruna-området, og i Populærmusik fra Vittula af Mikael Niemi tæt ved den finske grænse fortælles historien og Matti og hans venner.

En tur med den transsibiriske jernbane, der om noget forbindes med øde, kolde og golde landskaber og kulde, kommer vi ikke udenom. Rosa Liksom har i Kupé nr. 6 skrevet en poetisk fortælling om en rejse gennem det iskolde Sovjet midt i 1980’erne. Rusland er om noget forbundet med vinter, is og kulde og godt repræsenteret i temaet med førnævnte Snestormen af Sorokin samt klassikeren Doktor Zivàgo af Boris Pasternak og Herre og tjener af Lev Tolstoj, hvor den rige købmand Vasili strander i en snestorm sammen med sin tjener Nikita og derved tvinges til at revurdere sit livssyn.

Sidst men ikke mindst kommer vi til Nordamerika. I Alaska møder vi i den isnende kolde Caribou Island af David Vann Gary og Irene, der forsøger at leve i pagt med naturen på en lille svært tilgængelig ø.  David Vann har også skrevet Fortælling om et selvmord, der både er hjerteskærende og skræmmende læsning om barndom og familierelationer i Alaskas kulde. Familieforhold er der mere af i Rick Moodys Isslag, hvor vi i et forstadsmiljø i 1970’ernes USA følger familierne Hood og Williams seksuelle frustrationer og sønderrevne forhold, der blotlægges under en frygtelig vinterstorm.

Vi har desuden valgt at supplere de skønlitterære titler med et par fagbøger om nogle af vores store opdagelsesrejsende og eventyrere udi ekspeditoner i sne, is og kulde, bl.a. Manden bag helten om eventyreren Knud Rasmussen og Peter Freuchen om polarforskeren og forfatteren.

Er temperaturen efterhånden faldet et par grader efter denne præsentation af vores iskolde tema, så er det på tide at finde den gode stol, et tæppe og en kop te og nyde de mange oplevelser, der venter dig blandt vores artikler og litteraturforslag!

 

BilagStørrelse
plakat_litteratursiden_is_og_kulde.pdf950.76 kB
liste_litteratursiden_is_og_kulde.pdf853.2 kB
powerpoint_is_og_kulde.ppt3.91 MB
0
Din bedømmelse: Ingen

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.