Irske stemmer i litteraturen - januar/februar 2009

Oprettet: 01.01.2009 - 02:00

Alle kender til konflikten i Nordirland og det irske nej til EU; der er også mange, der kender den særlige stemning i landet, der er et skatkammer af oplevelser og indtryk og naturperler og kultur.

Men hvor mange danskere kender den irske mytologi med myter så dramatiske, spændende og åndeløst smukke? Eller tænker på, at musikere som Van Morrison, U2, Boyzone har folkemusikken som inspirationskilde? Og at det er med mytologien og musikken som med så meget andet på den grønne ø: fortiden er uløseligt forbundet med nutiden.

- og vidste du, at Dublin byder på ’literary pub crawls’? hvor du bruger din drink til at oliere stemmen og skærpe viddet til brug for konversation.

- og at Dublin er den eneste by i verden, der kan prale af 3 nobelpristagende forfattere: Beckett, Shaw og Yeats?

Måske ikke lige, men mange ved, at Irland og Dublin er kendt i den litterære verdenshistorie for en række prominente forfattere og dramatikere - først og fremmest ham, de fleste litteraturinteresserede først vil pege på: James Joyce, hvis kendteste værker foregår i Dublin –

men der er også Oscar Wilde, Jonathan Swift, Bram Stoker og af nyere dato Brendan Behan, Seamus Heaney (også nobelpris) og Roddy Doyle. Og lad os så ikke i et anfald af litterært snobberi overse Maeve Binchy og Marian Keyes, som er elskede – også af danske læsere.

Litteratursiden har valgt fortrinsvis at præsentere en række af landets nyere litterære stemmer – og gerne oveni at inspirere til en litterær pub crawl i klassikernes fodspor, hvor du vil finde viddet og humoren ’as potent as the drink itself’.

Og når du har nydt stemningen i de fineste pubber med folkemusik i højttalerne og Guinness i glassene og fået læst op af ”Dublinfolk” og ”Vi venter på Godot” og andet kræs fra landets store litterære navne, ’you never know, you may absorb some of their genius’.

Således inspireret til drikkeri i litterært selskab ønsker Litteratursiden god fornøjelse – og brug gerne inspirationen til at falde dybt og inderligt ned i den anglo-irske litteratur af i dag.

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen