Humor i litteraturen - juni/juli 2004

Oprettet: 02.06.2004 - 08:37

Det er sundt at grine; vi kender alle den salige fornemmelse i kroppen, man kan få efter et godt grin.

Og nogle gange kan latteren løse op for frustrationer, angst og vrede. Nogle gange er den en hånlig og irettesættende gestus, men så længe det er de andre, vi griner af, føles det stadig for os som griner - befriende. Og hvis vi undervejs skulle genkende egen latterlighed, kan vi så vælge, om vi vil græde over det eller grine af det!

I litteraturen finder vi humor i sine mest raffinerede former: Humor kan selvfølgelig "bare" være sjov, men humor kan også være svar på det tilfældige og meningsløse, en måde at overleve på. Humor kan være en måde at sige det uudsigelige på. Den kan være en indpakning, der skal få noget til at glide ned, og den kan også af forfatterne bruges som udtryk for en vis distance til egen betydningsfuldhed. Den kan endda være en bombe under ideologiske systemer. Altså både noget, der trænger sig på og et effektivt "våben".

Litteraturen kan også få os til at vende og dreje og lege med ord, så de pludselig får nye morsomme betydninger, og du bliver bevidst om ordenes konstruktion.

Rammerne omkring humor er altså ganske brede, og der er langt fra den skadefro latter til det vemodige smil, og derimellem ligger så alt det andet, den hjertelige latter, det skæve grin, den sorte, barokke, absurde, syge, groteske, underspillede, grovkornede, løsslupne, platte, tørre, sørgmuntre, lune humor, ironien, satiren, viddet, og i dette eldorado af følelser boltrer "vores" forfattere sig.

Og hvad griner vi så af? Det er særdeles subjektivt, hvad vi synes er morsomt, så

"Har du ikke en sjov bog?"

er bestemt ikke ét af bibliotekarens yndlingsspørgsmål. Her kan vi på ingen måde rubricere folk efter alder, køn og interesse og dermed udpege den helt rigtige bog!

Men vi kan gi' nogle personlige forslag og lade flere om at vælge - og det har vi gjort i vores sommertema. Der skulle være lidt af det skæve og lune og underspillede og totale grinere også, men døm selv!

Du er den eneste i verden, der kan svare på, om bøgerne her er morsomme.

Vi vil bare åbne alle vinduerne, alle dørene og hilse morskaben velkommen og bagefter ønske god sommer og fornøjelse.

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen