Europa i litteraturen - nyere samfunds-kritiske krimier. Marts 2012

Oprettet: 01.03.2012 - 09:38

Litteratursidens krimitema tilbyder et par håndfulde samfundskritiske europæiske forfattere og deres spændende bøger!

– forfattere, som kan spejle samfundet, og som beskriver tidens aktuelle samfundsproblemer, sat ind i en krimi-ramme.

Det med at kunne håndtere krimiplot og samfundsfokus trækker tråde tilbage til det svenske makkerpar Maj Sjöwall og Per Wahlöös revolution af krimigenren i midten af 1960’erne. Det var deres serie om politimanden Martin Beck, der banede vej for den realistiske velfærdskrimi, som de fleste nordiske krimiforfattere vedkender sig i dag.

Men også andre steder i Europa finder vi krimiforfattere, som spejler virkelighedens forbrydelser og tidens aktuelle samfundsproblemer: trafficking, prostitution, vold, æresdrab, narkohandel, organhandel, bandekriminalitet, integration, og vi kan igen konstatere, at virkelighedens forbrydelser i mange tilfælde overgår fiktionens.

De bedste og mest vedkommende af disse krimier er klart dem, der er drevet af en dybfølt social indignation, dem der belyser problemer og konflikter, som vækker til debat og fortolkning og stiller spørgsmål, som læserne så selv skal tage stilling til. Dem, der ikke bare bruger virkelighedens ofre som dekoration på plottet, en påklistret formalitet. Læs norske Gunnar Stålesen og se selv, hvor godt det kan gøres!!

Krimien som bannerfører for den litterære samfundskritik? Ja, måske er der en tendens! Givet er det i al fald, at krimien ingen skrupler har med at gå i kødet på både politiske, sociale og etniske problemstillinger. Det man måske kunne savne er langt større variation i de valgte temaer. Et emne som trafficking er (desværre) efterhånden ganske fortærsket. Og så burde der være nogle bud på, hvordan tingene kan blive bedre, nogle flere spørgsmålstegn ved f.eks. politi og retsvæsen.

Selvfølgelig er det positivt med en virkelighedsnær krimilitteratur, men der er nok nogle, der synes, krimien kan blive for kritisk – at al den sociale indignation nemt kommer til at kvæle krimiens charme, dens poesi og evne til at opklare, hvordan livet hænger sammen, og hvordan vi kommer frem til en sandhed på andre måder.

Læs selv, døm selv!

Birgitte Tindbæk
 

Bilag:

Nyere samfundskritiske krimier / PDF-plakat

Nyere samfundskritiske krimier / PDF-liste

 

0
Din bedømmelse: Ingen