Europa i litteraturen - europæisk humor. April 2012

Oprettet: 27.03.2012 - 10:36

Hvad synes englændere, tyskere, franskmænd er morsomt? Læs med her og prøv, om du kan grine med?

Litteratursiden har for tiden øjnene på Europa, og i denne måned på den litteratur, som de forskellige lande i Europa anser for humoristisk! Og hvordan er det – vi har en europæisk valuta, fælles udenrigspolitik og mange fælles værdier, og måske kan vi også blive enige med mange europæere om, at det er absurd komik, når EU-Parlamentets medlemmer en gang om måneden flyver mellem Strasbourg og Bruxelles for at glæde både belgiere og franskmænd?

Men hvad med litteraturen? Her finder vi humor i sine mest raffinerede former: Humoren kan være skæv, lun og underspillet; den kan være rigtig morsom, men også en måde at sige det uudsigelige på. Den kan være en indpakning, der skal få noget til at glide ned, og den kan også af forfatterne bruges som udtryk for en vis distance. Den kan ofte være samfundskritisk, måske endda en bombe under ideologiske systemer.

Og rammerne omkring den europæiske humor er ganske brede, men generelt kan man sige, at den sorte humor, en sans for det makabre, det absurde og surrealistiske i mange, også hverdagsagtige, situationer er ret dominerende. Og en ret udbredt lyst til at gøre svære, angstskabende, emner lettere med en morsom indfaldsvinkel: det gælder sygdom, døden, men også emner som ægteskab og indvandring og kravene fra det moderne samfund får én med humorpennen.

Der er alligevel et stort spænd mellem nord og syd, også på grund af sproglige forskelligheder, så italienere bedre forstår morskaben fra spaniere og franskmænd end f.eks. finske vittigheder … og østeuropæerne, p.gr. af deres kommunistiske fortid, måske generelt har en lidt mere alvorlig og politisk tone, krydret med lun ironisk humor.

Briterne kan godt li’ ordspil og underdrivelser, franskmændene bruger sarkasme og nonsens-humor, italienerne meget ironi, og tyskerne lidt af hvert, når de ironiserer over bureaukrati og minoriteter. Og danskerne? Måske er skruet realisme kombineret med selvkritisk, henkastet humor og tilsat absurde og bizarre optrin typisk?

Der er langt fra skadefryd til vemod, som man kunne kalde humorens yderpunkter, og derimellem ligger så alt det andet, den hjertelige latter, det skæve grin, den sorte, barokke, absurde, syge, groteske, underspillede, grovkornede, løsslupne, platte, tørre, sørgmuntre, lune humor, ironien, satiren, viddet, og i dette eldorado af følelser boltrer "vores" forfattere sig.

I temaet er der meget af det sorte, det skæve, det lune og underspillede - og totale grinere også, men døm selv!

Det er kun dig, der kan svare på, om bøgerne her er morsomme. Og hvis du undervejs skulle kunne genkende egen latterlighed, kan du jo vælge, om du vil græde over det eller grine af det!

Vi vil bare hilse morskaben velkommen og ønske rigtig god fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

Bilag:

Europæisk humor / PDF-plakat

Europæisk humor / PDF-liste

 

0
Din bedømmelse: Ingen