Et andet Afrika i litteraturen - april 2010

Oprettet: 31.03.2010 - 02:00

- eller forfatternes Afrika, for i litteraturen skabes de mest sanselige oplevelser af farver, mennesker, landskaber og de anderledes møder med kontinentet med den røde jord.

Og der er forfattere, som bærer Afrika i sig – som har fået Afrika i blodet! Og det er dem, vi skal møde …

Og deres billeder af et andet Afrika end slaveri, apartheid, elendighed, sult, død og overvældende despotisme. Et andet Afrika end det meget negative billede, vi til daglig præsenteres for i de hjemlige nyhedsmedier.

For ikke ét billede, ikke én fortælling kan formidle sandheden om et helt kontinent. Slet ikke når vi taler om et så stort, befolkningsrigt og forskelligartet kontinent som Afrika. Der findes ikke én fælles forståelse af den afrikanske virkelighed, men mange perspektiver på den …

Der er forfattere, som er født i Afrika, men som skriver på engelsk og i mange tilfælde er bosiddende i udlandet, Ben Okri, Chinua Achebe, Chimamanda Ngozi Adichie m.fl. og også en hel række, som vi aldrig har hørt om i Danmark!

– og så er der forfattere, der bor i Afrika, men som sjældent opfattes som afrikanske forfattere. De er nemlig hvide! André Brink, J. M. Coetzee, Nadine Gordimer, for at nævne nogle af dem, vi kender bedst.

Og endelig vestlige Afrikaskribenter som Hemingway, Karen Blixen, Katrine Marie Guldager og Jacob Ejersbo, som gi’r os skarpe portrætter af de hvide kolonisters møde med det Afrika, de rejser ud for at hjælpe.

Og her vil mange måske starte: med livet blandt sorte og hvide, forkvaklede relationer, kyniske og meget forvirrede liv. Kontrasterne, når velstillede hvide gæstearbejdere depraveret boltrer sig i sex og alkohol, mens fattigdommen glider uanfægtet forbi uden om dem. Kontrasterne er så store, mulighederne er så mange. Og vi får hele tiden be- og afkræftet fordomme!

Men litteratur er jo mangeartet og giver mange fortolkninger.

Og hvad er så en afrikansk forfatter? Myten siger, at en afrikansk forfatter er én, der skriver ’autentisk’ afrikansk litteratur, én, der skriver om Afrika og ikke om andet; en afrikansk forfatter skriver om landsbyboere, forfaldne hytter, aids og kvinder på flugt fra krige. Altså et begrænset emnevalg, hvis han/hun vil være sikker på udgivelse. Litteratur om og for afrikanere.

Men faktum er, at det meste afrikanske litteratur i dag bliver udgivet af vestlige forlæggere og kun udkommer i Vesten.

Så der vil være en god portion eksil-litteratur og et vestligt blik på dette store, sorte og svedige kontinent. Disse forfattere vil forære os en virkelighed, der adskiller sig fra hovedparten af de afrikanske landes befolkninger.

Men start gerne med Ejersbos Afrika-trilogi, der sprudler af rå realisme og sort-hvide kontraster og konflikter, f.eks. med ’Liberty’, som Bjørn Bredal i Politiken kalder ”stor som et kontinent, svedig som et diskotek i Dar-es-Salaam og sort som en rejse til nattens ende.”

Og vi skal ikke glemme, at det er og bliver kontinentet Afrika, der har hovedrollen.

Man ved aldrig med Afrika, hvad er sandt? og hvad er bedrag? Nej, man ved aldrig med Afrika, og det gør man stadig ikke. Det er nok derfor, det er så fascinerende at læse om.

Sandt for os? Ja, måske de stærke afrikanske kulturtræk, der nok kan vende op og ned på en vesterlændings tilværelse: familiesammenhold, livsglæde og måske – ikke mindst – tid ...

God fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 vote)