Dyr i litteraturen - oktober 2007

Oprettet: 01.10.2007 - 18:06

Kan elefanter græde - kan grise synge til månen - måske, måske ikke - men ethvert barn ved da, at ræven er snu, musen er sky og hønen enfoldig, og at et menneske kan ha' hukommelse som en elefant, være modig som en løve, frisk som en fisk!

Vi elsker at gi' dyr symbolske værdier og menneskelige egenskaber, vi tillægger dyr følelser, hukommelse, intelligens og rationalitet, ikke opfundet ud i den blå luft, men bestemt af, hvordan dyr agerer i naturen. Og mennesker har alle dage tillagt sig selv dyriske egenskaber. Derved har vi skaffet os en uundværlig fælles kulturel referenceramme; det er let at henvise til ræven og rønnebærrene, og det gi'r os en herlig følelse af samhørighed, når vi uden videre bli'r forstået.

Og så er der dyrene og litteraturen, startende med fablen, en fortælletradition og litterær niche med rødder langt tilbage i historien, der med dyr som aktører fortæller universelle og almene sandheder og har en tydelig morale.

De gamle fabler bliver stadig gendigtet, og nye bliver skrevet i samme tradition, og - vigtigt i denne sammenhæng - de har givet afsmitning til den mangfoldige moderne litteratur, der lader talende dyr optræde som eksponenter for menneskelige egenskaber - et godt og enkelt dramatisk virkemiddel for at formidle et moralsk, politisk, satirisk eller universelt budskab.

Vi læser dyrenes "sprog" og bliver således klogere på os selv, når også de beherskes af begær efter status og dødsangst. Når der kan drages paralleller mellem dyr i fangenskab og kvinder uden ligeret. Og i litteraturen har vi friheden til at forestille os, at hunden, katten, hesten har et komplekst følelsesliv, uanset hvad videnskaben mener om den ting.

Og så er der selvfølgelig også historier, der "bare" handler om dyr, kæledyr, menneskets bedste venner, som er nemme at elske, fordi de ikke er udspekulerede og krigeriske. Vi spejler os i dyrenes verden og leder efter intelligens og venskab hos dem, og i denne feel good genre kan vores følelser og empati få frit afløb.

Velkommen til denne overrepræsentation af litterære firbenede, behårede og befjerede venner, både de vilde og de tamme, i fascinerende portrætter, som helt sikkert vil berige din måde at betragte dyrenes - og menneskenes - liv på.

Glæd dig til at møde en politisk og depressiv pingvin, en havmåge med frihedstrang, en ensom ål, en dræberhund og mange andre - også dejlige katte med indsmigrende attituder og farlighed ....

Og tro ikke, at vores tema er lutter mainstream og sødt pussenusseri. Her er også plads til bastarderne og gadekrydsene - de stritter i alle retninger og strutter af livskraft, som sådan nogle jo gør ...

God fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen