Den svære kærlighed i litteraturen - marts 2009

Oprettet: 01.03.2009 - 02:00

Kærligheden har så mange skikkelser som en russisk "babushka"; kærligheden er fantastisk, vi vil den så gerne, vi drømmer om den, vi længes efter den, vi tror på den!

- og fascinationskraften er enorm, når vi taler om den romantiske, den erotiske kærlighed!

Vi vil selvfølgelig allerhelst tro på eventyrets ’der var engang’, hvor de elskende fik hinanden og hele kongeriget og derefter levede lykkeligt til deres dages ende, men vores indbyggede realitetssans får os lynhurtigt til at sige:  – eller gjorde de?

For så let som i eventyret går det langtfra altid i virkelighedens verden, og kender vi overhovedet et stykke litteratur, der har en slutning og et forløb som en romantisk drøm? Nej, så skal vi vist over i den trivielle litteraturs boldgade, her kan vi måske støde på en rigtig happy end ...men den gode fiktion lever ikke af drømme alene ...

Og hvad så med den romantiske kliché om den eneste ene? Den lever jo stadig - i bedste velgående endda - så vi er ikke lette at stille tilfreds, vi, der læser; vi er ikke tilfredse med kun at læse tamme og forudsigelige hverdagshistorier om forhold, baseret på venskab og arbejdsfællesskab, næh, vi vil ha’ passion og følelser og forelskelser og åbne slutninger, for her kan vi lægge vores håb og drømmes ”de levede lykkeligt i al evighed” ind. Selvmodsigelserne boltrer sig!!

Vi kan godt li’ den store passion i kærlighedsklassikere som Romeo og Julie, vi vil læse om den på forhånd umulige kærlighed, vi vil ha’ uselvisk kærlighed, lidelsesfuld kærlighed, kærlighed der dræber og kærlighed der overvinder alt, selv døden. Man kan ind imellem få den tanke, at kærligheden er ’større’ i fiktionen end i virkeligheden?

Afprøv selv, når en række forfattere gi’r deres bud på kærligheden og forærer os deres vilde, sørgelige, skæve, underlige kærlighedshistorier – og måske nogle få af de vidunderlige!

God fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen