Danske forfattere 1950 til idag - september 2002

Oprettet: 01.09.2002 - 11:53

Vi sætter fokus på de forfattere, der har været med til at tegne en spændende, dynamisk og alsidig litterær periode. Eller perioder? For hvilke forfattere er vigtige? Og hvilke værker? Og er der fællestræk?

"Det er altid farligt at pege på en enkelt forfatter eller fremhæve et enkelt værk, når man kort skal karakterisere litteraturens strømninger gennem et helt årti. For det første er der jo gerne tale om flere forfattere og flere værker, ligesom stik modsatrettede praksiser fint kan være lige tidstypiske. For det andet er ti år præcis længe nok til, at der kan være meget store forskelle på litteraturen ved periodens begyndelse og ved dens afslutning." Skriver Morten Peick i sin artikel om Inger Christensens 60'er-digt "Det".

Men ikke destomindre sætter Litteratursiden.dk fokus på mere end et enkelt årti. Vi tager springet ud på det dybe vand og favner hele perioden fra 1950 til i dag.

"Med dønningerne fra krigen i baghovedet skulle 50erne vise sig at blive en af de mest centrale perioder i moderne dansk prosalitteratur. Over alt skete der alvorlige forandringer, og flere af de forfattere som debuterede har i dag opnået klassikerstatus, ligesom de har haft stor indflydelse på den litteratur, der senere er blevet skrevet", skriver litteraturstuderende Martin Laurberg og giver således startskuddet til Litteratursidens septembertema.

Han konkluderer: "50ernes danske litteratur er altså en flersidet sag, hvor man får et skred i den eksperimenterende litteratur, samtidig med at den realistiske litteratur eksisterer sideløbende. Det er en ret fremragende blanding, må man sige. Lige meget hvor man havner, er det både lærerigt og underholdende."

Vi finder hele perioden både lærerig og underholdende. Og sætter fokus på de forfattere, der har været med til at tegne en spændende, dynamisk og alsidig litterær periode. Eller perioder? For hvilke forfattere er vigtige? Og hvilke værker? Og er der fællestræk?

"Halvtreds år fyldt med tusindvis af spændende udgivelser. Lader denne periode sig overhovedet beskrive? At sætte et par overskrifter på hvert årti er lidt af en forenkling. Der falder altfor meget udenfor. Til gengæld er det jo ganske godt beskrivende at kalde 60'erne for psykologiske eller 70'erne for politiske. Det er vel heller ikke helt forkert, at 80'erne og 90'erne var æstetiske og metafysiske litterære årtier." Skriver litteraturstuderende Tine Kristensen.

Punktnedslag eller lange linjer. Overblik eller detaljer. Temaet skulle gerne give det hele.

Rigtig god fornøjelse.

 

0
Din bedømmelse: Ingen