Danmark Læser

Oprettet: 04.05.2015 - 08:34

Danmark Læser – læseglæden har spredt sig som ringe i vandet over hele landet og her på Litteratursiden fortsætter debatten om de fem Danmark Læser titler.

Så kom den længe ventede Danmark Læser-dag, hvor 100.000 bøger blev delt ud i hele Danmark! Dagen var en festdag i læsningens tegn og over hele landet summede det af litterære arrangementer og initiativer, både inde og ude.

Danmark Læser er og har været et stort projekt, der har skabt utrolig mange læseaktiviteter og initiativer. Projektmedarbejder fra Danmark Læser kampagnen, Ida Hedegård,  har skrevet artiklen Nu læser Danmark, hvor hun laver en samlet opsummering af hele Danmark Læser kampagnen og dermed skaber et større overblik.

Til de der allerede har læst en eller flere af bøgerne eller måske er i fuld gang, så fortsætter debatten om bøgerne her på siden, hvor vi har oprettet fem Læseklubdebatter for Bavian, Drager over Kabul, Hævn, Og sådan blev det og Den sønderjyske farm, se læseklubredaktør Jørgen Dissing Nørgaards opfordring til at deltage i debatten her

Læs "Noget der ligner"

Når du har læst en eller flere af bøgerne, har du måske fået lyst til at læse mere der ligner! Vi har derfor til netop det formål udarbejdet fem ”noget der ligner”-lister, som kan tilgås her Noget der ligner Naja Marie Aidt, Noget der ligner Morten Hesseldahl, Noget der ligner Erling Jepsen, Noget der ligner Robert Zola Christensen og Noget der ligner Maren Uthaug.

Hvis det stadig er lidt svært at komme i gang med at læse, så har bibliotekar Anne Klara Bæhr udarbejdet en liste med forslag til bøger, der er gode at begynde med, hvis man ikke læser så meget, nemlig listen Jeg læser ikke så meget.

Lykke Hjorth, der er bibliotekar på Greve Bibliotek, har  desuden skrevet blogindlægget Danmark Læser højt om sine erfaringer med højtlæsning for folk, der ikke selv læser så meget. En helt fantastisk måde at dele litteraturens glæder på.

Vores egen debatredaktør Barbara Rugholm Hessellund har skrevet blogindlægget Danmark Læser - Hvad skal jeg læse?, hvor hun fortæller om, hvordan hun selv læser og vælger litteratur.

 

Danmark Læser i medierne

Danmark Læser dagen har fået meget opmærksomhed i medierne. De sociale medier Facebook og Instagram blev i høj grad overstrømmet af mange fantastiske billeder fra hele landet, indsendt af de mange entusiastiske boguddelere. Går du ind på Danmark Læsers Facebookside eller Instagram #danmarklæser og #danmarklæserdagen kan du se de mange stemningsbilleder fra hele landet!

Udover de sociale medier har bl.a. både P1 og Radio 24-7 bragt udsendelser om læsekampagnen og danskernes læsevaner. Radio 24-7 bragte allerede tidligt den 23. april en stemningsreportage fra dagen, hvor de bl.a. bringer et interview med Marianne Jelved og ringer rundt til forskellige danskere og spørger ind til deres læsevaner, lyt til deres podcast her.

På P1 Harddisken bragte de den 24. april en udsendelse om, hvad de mange skærme i vores hverdag betyder for vores læseoplevelse og for selve litteraturen.  De rapporterer bl.a. fra et live arrangement på It Universitetet i København i anledning af Danmark Læser. Hør udsendelsen Hvordan påvirker skærmen vores måde at læse på som podcast.

Bidrag fra bibliotekerne

Vi har også her på siden fået kommentarer og bidrag fra Danmark Læser kampagnen. Fx har Ulla Kardel, der er bibliotekar på Guldborgsund Bibliotekerne og læseklubtovholder, skrevet blogindlægget Danmark Læser – og det gør de! om sine oplevelser på Danmark Læser dagen.

Husk også at du stadig kan læse om de mange spændende projekter, som modelkommunerne har lavet – hvor der siden april måned er kommet endnu flere beretninger til, læs mere i artiklen Danmark Læsers Modelkommuner – mød projekterne! 

 

 

Danmark Læser – april måneds introduktion

Læseglæde og læseoplevelser og masser af gode samtaler om litteratur. Litteratursidens tema sætter fokus på Danmark Læser kampagnen.

Det handler om læsning, læseglæde og masser af gode læseoplevelser, når Litteratursiden i april og maj måned har Danmark Læser Kampagnen som tema. Initiativet til kampagnen er taget af kulturminister Marianne Jelved med det formål at få flere til at læse, enten de der aldrig læser, eller de der kun sjældent læser. Det store fokus er på den gode, personlige læseoplevelse – en læseoplevelse, der gerne må deles med andre. Litteratursiden inviterer som en del af partnerskabet om initiativet  til dialog om bøgerne og til at dele læseoplevelser med hinanden her på siden.

I temaet præsenterer vi naturligvis anmeldelser af de fem udvalgte titler: Bavian af Naja Marie Aidt, Drager over Kabul af Morten Hesseldahl, Den sønderjyske farm af Erling Jepsen, Og sådan blev det af Maren Uthaug samt Hævn af Robert Zola Christensen. Ligesom vi har analyser af Bavian, Og sådan blev det samt Den sønderjyske farm.

Da læseglæde er et af kampagnens vigtigste budskaber har vi fået psykolog Niels Møller til at bidrage med artiklen Glæden ved læsning – læsningens psykologi, der fortæller om hvordan god litteratur kan give det stumme en stemme, lære os nyt om os selv og måske oven i købet give livet en ny retning.  Derudover har vores anmelderredaktør Astrid Thorhauge skrevet artiklen Min yndlingsbog, hvor en række af Litteratursidens faste anmeldere fortæller, hvilken bog der er deres yndlingsbog.

Danmark Læser dagen

Danmark Læser skydes i gang med et brag torsdag den 23. april, som oven i købet er Verdens Bogdag. På denne dag fejres læsning og læseglæde over hele landet, og et hav af litteraturelskere går ud på gader og stræder for at sprede det glade budskab: nemlig budskabet om læseglæde! Alle bogelskere har haft mulighed for at give deres personlige læseoplevelse videre ved at melde sig som boguddelere den 23. april, og modtage en kasse med 25 bøger til at dele ud og dermed sprede det gode budskab.

Mandag den 30. marts fik 4000 læseglade beskeden om, at netop de er valgt som boguddelere den 23. april. De er blevet udvalgt blandt næsten 6000 ansøgere fra både Danmark, Færøerne og Grønland. For de læseglade, der ikke er blevet udvalgt, er der andre muligheder for at formidle bøgerne. Der er nemlig lavet 75.000 postkort prydet med forsiderne af de fem Danmark Læser titler. De kan afhentes på bibliotekerne, og på kortene er der links til ebogs- og lydbogsudgaverne af titlerne, som kan downloades gratis.

En festdag landet rundt

Ved hjælp af de mange boguddelere bliver de 100.000 bøger delt ud over hele landet, fra nord til syd og på et hav af forskellige steder, lige fra hospitaler til fængsler og plejehjem. I artiklen Boguddeling til vands, til lands og i luften kan du læse mere om de mange boguddelinger.

I det hele taget bliver Danmark Læser dagen lidt af en festdag, og dagen fejres flere steder i landet med et væld af aktiviteter.

Et af de større tiltag er Christianhavns Bogfestival 2015, som Marianne Jelved åbner. Festivalen strækker sig over tre dage og præsenterer et brag af aktuelle og spirende forfattere, store personligheder og fandenivoldske iscenesættere, som de selv skriver i programmet.

På Herning Bibliotek er der hele dagen fra morgen til aften læseaktiviteter af enhver art. Bl.a. står der Højtlæsning, Fælleslæsning, Inspiration til ny læsekredslitteratur, Læs for læsehunden Laika, Godnathistorier, Bogcafeer, Slow læsning og Min bedste læseoplevelse på programmet.

En del af kampagnen er konkurrencen om at blive Danmarks bedste læsekommune. I den anledning blev 12 kommuner sidste år udvalgt til at være modelkommuner. Vi har bedt de 12 kommuner om at bidrage til temaet med en beskrivelse og billede af deres projekt, som du kan finde under artiklen Danmark Læsers Modelkommuner – mød projekterne. Læs bl.a. hvordan Ringkøbing-Skjerns projekt Læs igen – Lyst til oplevelser  gav mange nye læsere på virksomheden JSB Plast, hvor de ansatte pludselig snakkede bøger og læsning til sommerfesten, fik goodiebags med læsestof til hele familien med hjem og efter sommerferien kunne høre lydbøger under arbejde!

Del dine læseoplevelser

Det er ikke blot det at komme igang med at læse og finde læseglæden, der er vigtigt, det er i høj grad lige så vigtigt at finde den (måske nyopdagede) læseglæde med andre. Derfor lægger vi i maj måned op til debat om de fem titler her på Litteratursiden. På Litteratursiden har vi nemlig en helt særlig kærlighed for at dele læseoplevelser, bl.a. via vores anmeldelser, læseklubber og debatside. Læs mere i chefredaktør Lise Vandborgs blogindlæg Forfatter og læser i samtale.

I maj måned vil vi desuden komme med yderligere inspiration til dig, der har læst en af de fem titler og fået blod på tanden efter mere. Vi bringer nemlig ”Noget der ligner”-lister over de 5 udvalgte titler. Desuden vil der være en opsummerende artikel fra Danmark Læser Kampagnen, hvor resultaterne af kampagnen præsenteres.

Senere på denne måned vil du kunne opleve videointerviews med flere af forfatterne, men allerede nu kan du læse vores forfatterportrætter af Naja Marie Aidt, Erling Jepsen, Morten Hesseldahl, Maren Uthaug og Robert Zola Christensen. Se det første videointerview med Morten Hesseldahl, hvordan han deler sit forhold til litteraturen og hvorfor hans roman er blevet udvalgt til projektet. 

Danmark Læser dagen bliver en festdag uden lige, og vi håber, at kampagnen bliver skudt af sted med maner – og at du vil bidrage til det! Med dette tema håber vi nemlig, at du er blevet endnu mere inspireret til at komme i gang med at læse - læse endnu mere end du allerede gør, eller gå ud og sprede det gode budskab til andre, for husk, at der ikke kun er de 4000 boguddelere, der må sprede læseglæde – det bør vi alle gøre til hver en tid!

BilagStørrelse
plakat_litteratursiden_dk_laeser.pdf201.57 kB
powerpoint_dk_laeser_pp.ppt1.91 MB
liste_litteratursiden_dk_laeser_1.pdf188.84 kB
0
Din bedømmelse: Ingen

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Tue Omø

  man, 27/04/2015 - 12:30

  Sad og snakkede med enkollega, der havde hntet smatlige bøger, men savnede at der også var et udbud som tilgodeså børnene. Og nu skriver jeg så her om det var en mulighed?

 • Anne Birgitte L...

  man, 27/04/2015 - 13:33

  Hej Tue

  Danmark Læser kampagnen er igangsat af Kulturministeriet og Litteratursiden samarbejder blot med kampagnen, da vi også henvender os primært til de voksne læsere. Dit spørgsmål er relevant, men desværre ikke noget vi kan svare på her.

  mvh

  Anne  Birgitte

 • Tue Omø

  man, 27/04/2015 - 14:12

  det var også bare en idé til at tænke over til en anden gang. Men tak for at få et fint svar.

 • svendberupmortensen

  man, 11/05/2015 - 15:43

  Hej Tue,

  Vi sad faktisk i min bekendtskabskreds og snakkede om det samme - måske det ville være en ide for en eller anden instans at følge op på.