Danmark i krig - oktober 2011

Oprettet: 06.09.2011 - 14:44

Glæd dig til fortsættelsen på det historiske tema, hvor du vil møde landsoldater fra 1864, modstandsfolk fra verdenskrigen og dagens soldater i tankevækkende scenarier.

Danmark er i krig - det er et faktum! Og Danmark har været i krig mange gange. I vores tema vil du finde gammel og ny historie og nationale og etiske spørgsmål til debat, og det er overvejende mørke universer, der beskrives: ulidelig hede og enerverende og psykisk opslidende ventetid; traumatiserede eks-soldater, nogle med dybe sår på sjælen, men også beretninger om fællesskab og heltemod.

Vi kommer langt omkring i tid, og man må sige, der er langt fra den tapre landsoldat, der slæbte kanonen tilbage til Dannevirke, og til nutidens kontraktansatte soldat, der i pansret mandskabsvogn patruljerer i Irak eller i Afghanistan. 

Krig som proces er så ekstrem og udsætter mennesker for naturstridige belastninger og livsfare. Og ofte er man nødt til at ty til romanerne, hvis man vil forstå de vigtige historiske begivenheder, for nuancering og fordybelse kommer primært med romanen. Ikke blot kan man her gå et spadestik dybere, men den giver også mulighed for alternative perspektiver. Hvis romanen er god, beskriver den krigen i alle dens aspekter af frygt og mod, grusomme oplevelser, livet i 'den skarpe ende' og i lejrene og det dybe kammeratskab, der opstår mellem soldaterne, men også ængstelserne på hjemmefronten. Den beskriver vreden, sorgen, smerten, kampen, frygten, savnet - alt det, der er krigens inderste væsen. Romanen er god til at beskrive soldater og mennesker og følelser og moralske spørgsmål.

I Danmark har vi ikke haft samme tradition for krigshistorie som f.eks. England. Imidlertid har krigshistorie i de sidste år fået en renæssance i Danmark, men trods det faktum, at Danmark har været i krig først i Irak, senere Afghanistan i snart 10 år, findes der ikke særlig meget fiktion om krigene, men langt flere journalistiske beretninger og biografier med soldaternes egne historier. Dog er der skrevet flere akut spændende, effektive og underholdende thrillers med krigen som emne. Der er også historiske romaner om den ældre historie, og Danmark under 2. verdenskrig er jo ganske velforsynet med både fag- og skønlitteratur. Vi har kun et meget lille udvalg med her ...

Men: kvinder og mænd, unge og gamle, venstre- og højrefløjstilhængere – vil I have indsigt i de danske soldaters vilkår i Irak og Afghanistan og den personlige pris de mange gange betaler? Vil I være med på Dybbøl Banke, hvor Danmark led et forsmædeligt nederlag og forvandledes til en national småstat? Eller opleve Københavns bombardement i 1807? Eller tænke over, om Danmark var i krig fra 1940 til 1945 eller bare var Tysklands puddelhund, der puttede sig ved sin herres fod for ikke at blive slået alt for hårdt? Så kig med her … 

Birgitte Tindbæk

BilagStørrelse
danmark i krig_folder_a5.pdf1.25 MB
danmark i krig_plakat a3.pdf2.23 MB
0
Din bedømmelse: Ingen