Bøger om bøger - maj 2010

Oprettet: 03.05.2010 - 17:44

Det vidunderligste af menneskets forskellige redskaber er uden tvivl BOGEN - de øvrige er bare forlængelser af dets krop; men bogen er en forlængelse af hukommelsen og fantasien (Borges)

- og den nostalgiske begejstring for papir og ord findes også i månedens tema, der kan betragtes som en kærlighedserklæring til BOGEN – og al dens væsen ...

Bøger signalerer for nogle smag og dannelse. Men bøger er også blevet en del af et spontant forbrugsgode, som du putter i kurven i supermarkedet. Der er nogle, der samler på dem, og som ved, at bøger sluger ubarmhjertigt med plads. Ligegyldigt hvor meget reolplads man giver dem, er det aldrig nok. Der bliver ved med at komme nye bøger, og man kan ikke få over sit hjerte at skille sig af med et eneste eksemplar. For her står de og udfylder helt andre funktioner: de giver autoritet, status, sender signaler om overskud og intellekt, fortæller noget om dig, fortæller noget om dit liv ...

Der er de bibliofile, som synes, at bøger er lidenskab, vigtigst af alt. For hvem bogen er et kunstværk både i form og indhold; som føler, at bøgerne taler til dem, så de bare ved at se ryggen af en bog oplever en hel historie, får en hel verden i hovedet.

Når så bøgerne begynder at handle om og kommentere sig selv, når forfatteren skriver om at skrive en roman eller om litteraturen og forfatteren selv, taler man om metaromaner, metalitteratur. I disse bøger bliver læseren trukket helt ind i forfatterens overvejelser, fantasien, isolationen. Bøgerne vender ligesom indad og stiller spørgsmålet: hvad kan man overhovedet med ord? Kan den skrevne litteratur noget, holder den? Det må forfatterne selvfølgelig mest af alle være optaget af.

Indimellem præsenteres denne selvkommentering i en ganske krævende og eksperimenterende form, med upålidelige fortællere og flere litterære lag. Men selvom disse forfattere leger med genre og stil, er der rigtig megen humor og finurlighed gemt i mange af romanerne.

Der er mange eksempler på, at det skrevne ord diskuterer sig selv og sin troværdighed, og nogle af de berømteste i nyere tid er Italo Calvino, Umberto Eco, Paul Auster ...

Vores tema gi'r inspiration til mange timer i forfatterens, bogelskerens, bibliotekets verden. Vi gi'r også eksempler på litteraturens magt til at få mennesker til at gøre absurde og fantastiske ting og på, at en bog kan ændre dit liv! Tænk bare!!

Så - hvis du er bogelsker og går rundt og føler dig alene, hvis du nyder at ha' de forfattere, som du sætter højt, og som har givet dig så meget, lige omkring dig - så er dette tema noget for dig, for her vil du finde ud af, at der også er andre, der oplever deres lykkeligste øjeblikke, når de læser!

God fornøjelse

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen