Besættelsestidens Danmark - august 2005

Oprettet: 01.08.2005 - 12:05

Hvorfor nu mere besættelsestid? Har vi ikke hørt nok for denne gang om de glade majdage 1945 og de 'fem mørke år'? Nej, synes vi her på Litteratursiden - af flere gode grunde:

Fordi der ikke har været så meget fokus på skønlitteraturen om perioden 1940-45, selvom der faktisk findes over 300 romaner, skuespil, erindringer, digtsamlinger og brevsamlinger, som har besættelsestiden som tema.

Fordi liv og død, godt og ondt, moral og etik er universelle temaer, der netop i krisetid får stor vægt, og som forfatterne suverænt reflekterer over og fortæller om og nuancerer i besættelsestidens gode, fiktive historier.

Fordi historierne kan bruges som et stykke levende fortid, der illustrerer nutid og fremtid - de rummer nemlig en række menneskelige og politiske problemer, som nok skal forstås ud fra en bestemt historisk tid, men som også er fundamentale og rækker ud over historien.

Der var krig i verden, men det var lykkedes Danmark og danskerne at holde sig ude fra det værste, selvom der var tyske soldater i baghaven!

Og det handler nogle af besættelsestidens historier om.

Der er historier om almindelige danskeres næsten normale liv, hvor de tyske soldaters tilstedeværelse udgør et fjernt og lidt uvirkeligt akkompagnement, men på bunden af disse liv er der altid en uro for og utryghed om, hvordan krigen vil ende ....

men der er også skrevet om folkestrejke, clearingmord, sabotage, luftalarmer, tunge krigsfly, stikkerlikvideringer, jødeforfølgelser, kommunister, om modstand og samarbejde, om passivitet, tyskerpiger, østfrontfrivillige ....

Der er historisk iscenesættelse med rationeringsmærker og celluld, mørklægning, erstatningsvarer, og hvad der ellers hørte tiden til ....

Der er den samtidige og satiriske besættelsestidslitteratur, som i flere tilfælde blev udsat for censur - nogle forfattere fik totalforbud mod udgivelse -

og så er der eftertidens tolkning af begivenhederne, og den er af omfang langt den største. Her har forfatterne - og det er især mandlige af slagsen - også tolket det, der af eftertiden anses for kontroversielle begivenheder og temaer.

Nogle af teksterne arbejder inden for den heroiske myte om Danmarks og danskernes rolle under 2. verdenskrig, mens andre, og det er langt de mest uroskabende, afmytologiserer og gennemhuller myten om den 'spændende og dramatiske modstandkamp, som hele folket deltog i'!

Litteratursiden præsenterer her et lille udvalg af forskellige litterære tolkninger af tiden -

Læs dem, fordi de er fascinerende stof - der er noget for enhver smag og alder med dramatiske hændelser og moralske dilemmaer i rigt mål.

Læs dem for deres billede og tolkning af en vigtig periode i Danmarkshistorien, og læs nogle af dem som kærlighedserklæringer til det forsvundne, småborgerlige, sparsommelige Danmark, som satte dyder som ansvarlighed og medmenneskelighed i højsædet.

Og læs dem også, fordi de handler om fundamentale menneskerettigheder, og fordi fortidens politiske og eksistentielle valg i nogle tilfælde kaster lange skygger ....

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen