Barndommen i litteraturen - september 2004

Oprettet: 01.09.2004 - 16:41

"Det var sommer, det var sol, og det var dengang" - dengang det var hvid jul hvert år, dengang de voksne var ældgamle og havde kæmpestore næsebor og sagde mærkelige ting!

Barndom bruges ofte synonymt med uskyld, frihed, leg og tryghed - liv, sådan som det burde være med plads til udfoldelse og fantasi! Med kernefamilien som den lyksalige ramme om barndommens paradis, som først tabes, når puberteten vælter sandslot og idyl med al sin anmassende kønslighed og derefter åbner til verden og mulighederne.

Barndom som de store oplevelsers og de små fortrædeligheders tid. Barndom som forventningens land, tidens mælketand. Eller det den burde være?

For er der tale om romantisk/nostalgisk erindringsforskydning, når man forbinder barndom og idyl?

Man skulle tro det, når man ser, hvordan det i disse år vælter frem med selvbiografier og erindringsromaner om ulykkelige barndomme. Det er, som om der er gået mode i at ha' haft eller skrive om en tragisk opvækst med svigt og forladthed, følelsesmæssig afmagt og elendighed. Med fattigdom, incest, vold og utilregnelighed.

Der er ihvertfald noget, der tyder på, at vores kultur i dag ser anderledes på barndommen, så det er barndomskynikere som Vagn Lundbye og Henrik Nordbrandt, der dominerer billedet, snarere end dén humoristiske og poetiske erindring, som en Bjarne Reuter og Ole Henrik Laub serverer.

Hvor meget der så er fiktion, og hvor meget virkelighedsnær beskrivelse, er en anden sag. Flere af forfatterne problematiserer hukommelsens troværdighed. Men alt er naturligvis den voksne bevidstheds forsøg på at rekonstruere logikken og følelserne hos barnet.

Men egentlig er det vel uvæsentligt, hvor megen "sandhed", vi får?

Vi får smagen af barndom og lugten af barndom, historier fortalt om et liv, og historier fortalt om én selv, indimellem som en varm hyldest til fantasien, indimellem som smertepunkt, indimellem som stor og vidunderlig litteratur!

Graham Greene er citeret for flg.: "Der er altid et øjeblik i barndommen, hvor døren går op, og skæbnen kommer ind", og præcis dét handler alle historierne om, mere eller mindre.

Rigtig god fornøjelse

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen