Agenter og spioner i litteraturen - august 2007

Oprettet: 01.08.2007 - 08:06

Få andre litterære genrer har så stor tiltrækningskraft og rummer så mange ’cliff hangers’ som den politiske thriller eller spion- og agentromanen. Og man kan sige meget om spionromanen, men kedelig, det er den ikke -

En Ambler, Deighton, Guillou, Davidsen, Le Carré gi’r ikke bare spænding her og nu, men beskriver også politiske og økonomiske forhold og ta’r interessante moralske og filosofiske spørgsmål op.

”The collection of secret information from foreign countries by illegal means”. Sådan lyder den kendte engelske spion Kim Philbys definition på spioneri – og hvad fjenden gør påvirker enhver militær, politisk, industriel og økonomisk planlægning, både i krig og fred.

Og fjenden skifter, alt efter hvor du befinder dig geografisk, og efter hvordan den politiske internationale scene ser ud pt. Ja, fjenden kan ta’ alle skikkelser, men der er et fælles mål for hemmelighedskræmmeriet: at udradere konkurrenten og holde den regerende hersker ved magten! 

Med inspiration fra undercover-helte som Carl Hamilton, George Smiley og den berømte med to nuller foran sit syv-tal, James Bond, er der ikke noget at sige til, at de kreative scenarier blomstrer i enhver drengerøvs hjerne, for det er altså mest mænd, der tænder på spionhelte!

Velkommen til krøllede og indviklede plots, uimodståelig spænding, konspirationsteorier, sammensværgelser, diverse efterretningstjenester og mere eller mindre tilfredsstillende løsninger ...

Røverromaner og spænding, ja, men også mere alvorlige, store spørgsmål som: er lov og ret  samme sag? og er demokrati altid  en garanti for frihed? Er der tale om loyalitet eller svigt? Er de helte eller forrædere – disse agenter med ”license to kill” i embeds medfør, disse berømte udøvere af et hemmeligt håndværk? Og hvem er jaget, hvem er jægeren? 

Følg med ind i spioneriets fascinerende verden. Gå med på dristige eventyr og få dig noget romantik oveni. Dyk ned i det magiske univers og oplev action og spektakulære scener, næsten som i film, meget fri digtning, totalt usandsynlige handlingsforløb og det ene hæsblæsende temporidt efter det andet, men også mange autentiske scenarier ... følg med, og du vil aldrig fortryde det!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen