1968 i litteraturen - oktober 2008

Oprettet: 30.09.2008 - 12:06

Det var i '68, det begyndte ... Det var i '68 - for uendeligt længe siden - de gjorde oprør: studenterne, kvinderne, hippierne -

UD med autoriteter og traditioner - IND med nye måder at studere og bo på, nye måder at beslutte og lave familie på, nye måder at tænke køn og miljø og politik på - og for en 68'er var slips selvfølgelig bandlyst, til nød ét af de strikkede!

For nogle er 1968 et revolutionerende, smukt år med frihed og frigørelse som nøgleord - for nye generationer er 1968 blevet lidt af et museumsstykke. Og verden ser unægtelig anderledes ud i dag!

1968 foldede sig ud op igennem 70'erne - det er 40 år siden, det hele begyndte - og blomsterne og sommerfuglene bliver stadig sjældnere, men alligevel havde verden set anderledes ud uden 1968 og det, der fulgte.

Vi på Litteratursiden er gået nostalgiens ærinde og har genlæst nogle af de "gamle" frontkæmpere med idag-briller. Og det er tydeligt, at det i litteraturen var kvindernes år.

Du kan opleve kampen, entusiasmen hos legendariske Erica Jong og Marilyn French, og vi har også danske Suzanne Brøgger, Herdis Møllehave m.fl. på banen. De leverer sviende og egentlig forbavsende hadske budskaber .... Også andre forfattere har skrevet om tiden, ofte som tilbageblik på en barndom og ungdom med skred i normerne. Her er naturligvis lidt mere rolig eftertanke - og lidt flere mænd ..

Eftertanken findes også sammen med refleksion og analyse i al den faglitteratur, som er udgivet her i jubilæumsåret.

Og 68'erne selv? Ja, de er ved at takke af på alle kanter. Det er kun få uger siden, den sidste "rigtige" 70'er venstrefløjs-bogcafé måtte lukke og slukke ...

Hvis du har lyst, er du meget velkommen til at hoppe med på denne PEACE - LOVE - FLOWER - POWER - litteratur-tur til dengang, hvor man drømte i vågen tilstand ...

Rigtig god fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

 

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 vote)