Bog

Litteratur i brug

Af (
2019
)

Anmeldelse

Litteratur i brug af Anne-Marie Mai

03 feb.20

’Litteratur i brug’ er skrevet af en række tværfaglige forskere og introducerer os i, hvordan litteraturen betyder noget og kan bruges.

I indledningen pointeres det, at litteraturen ikke ejes af de professionelle litterater, der arbejder med litteratur og analyse, men at den skal bruges af alle.

Litteratur befinder sig et sted imellem begreberne anvendelig, altså lidt kedelig praktisk, eller noget overraskende, som indikerer en form for overflødighed i forhold til at være brugbar.

Rita Felski er lige nu Niels Bohr-Professor ved SDU, hvor hun sammen med professor Anne-Marie Mai leder projektet 'Uses of Literature: The Social Dimensions of Literature', der undersøger litteraturens anvendelse og brug på en lang række felter. Forskere for dette tema har udgivet antologien ’Litteratur i brug’, der giver mange virkeligt spændende smagsprøver på arbejdet.

Bogen fortæller bl.a. om foreningen ’Læs for livet’, der er en organisation af frivillige, der indsamler gode bøger og sørger for at forsyne institutioner, der arbejder med udsatte børn, med små skræddersyede biblioteker. Om litteraturens brug og nytteværdi, som konstant er til diskussion, taler Rita Felski om begreber som anvendelighed og brugbarhed i stedet for.

Litteratur som udgangspunkt for dannelse, ”affordance” i litteratur, ment som, at en tekst kan anvendes på flere måder og til flere formål.

Et afsnit handler om litteraturens rolle ifm. Naja Marie Aidts hjerteknusende bog ’Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’. Der er et andet afsnit om politisk litteratur og den historiefortællende funktion i litteraturen eller som formidler af jura.

Den viser vigtigheden i at kunne betragte litteratur, som vidne til verden omkring os - til at fortælle vores- og hele verdens historie. Eller vi kan bruge litteratur som ”biblioterapi”: Et middel til at vise, at der faktisk er historier, der ligner vores egen. Litteratur styrker evnen til at sætte sig i andres sted og til at udvikle empati.

En virkelig informativ og spændende bog, der bl.a. slår et slag for, at hvis de litterære værker ikke bringes i et kredsløb eller indgår i et netværk af læsere, så dør litteraturen.
Bogen er en introduktion til aktuelle debatter og tendenser, herunder den voksende interesse for at åbne litteraturen op ved at forbinde den med andre områder, så den appellerer til en bredere læserskare.
Overordnet set kan litteratur være et middel, der får tiden, der alligevel går, til at gå på en langt mere interessant og oplysende måde, end når man blot ser ”sit eget smørhul”.

En bog for alle, der har en interesse for litteratur.

Bogdetaljer

Forlag
Spring
ISBN
978-87-93358-60-7
Antal sider
364

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer