Logo
Bogliste

De stille eksistenser

Holder du af at læse om de stille, beskedne liv i litteraturen -  dem der er så fint og eftertænksomt fortalt,  at man næsten ville ønske, at alle kunne opleve den samme simple glæde og tilfredshed med det som livet bringer os. Så er denne liste lige noget for dig!

Listen tager udgangspunkt i blogindlægget De stille liv, som fortæller om det helt særlige ved romaner som Stoner, Et helt liv og De usynlige. Romaner der på sin egen stille, lavmælte facon kan beskrive et helt liv.

Fælles - og det der er så tankevækkende - ved disse fortællinger er at personerne på en eller anden måde er sært tilfredse med deres plads i tilværelsen. De higer ikke hele tiden efter flere og større udfordringer, mere lykke, flere oplevelser og personlige sejre, nej de lever i nuet, udfylder deres lille brik i det store puslespil - en brik der er nok så vigtig og ikke kan undværes. Og det kan nok være værd at tænke lidt over en gang imellem.

På listen er et udvalg af titler der alle har lidt af dette, som på en eller anden måde minder en smule om Stoner eller som i det mindste kan komme i kategorien af romaner om "de stille eksistenser".

Bøger på listen

Stensamlere

Merethe Lindstrøm

Et listigt hviskende, langsomt psykologisk portræt af to menneskers ravage og nødvendighed i hinandens liv. Professoren og sekretæren 2.0.

Stoner

John Williams

Et almindeligt liv, men en ualmindelig god bog. Denne velfortalte historie om en mand i Missouri i første halvdel af 1900-tallet er amerikansk litteratur, når det er allerbedst!

De usynlige

Roy Jacobsen

Ingrid vokser op på en lille isoleret ø i Nordnorge, hvor naturen råder, og hvor der skal arbejdes hårdt for eksistensen

Et helt liv

Robert Seethaler

I et stemningsskabende sprog fremskrives en meget speciel skæbne, som rammer bredt ind i noget fællesmenneskeligt.

Læseren i morgentoget

Jean-Paul Didierlaurent

Guylain læser hver morgen sider højt fra bøger i morgentoget på vej til arbejde. En dag får han fat i en ung kvindes dagbog og en stor historie udfolder sig for ham.

Is

Ulla-Lena Lundberg

En ung præst og hans lille familie kommer i 1946 til den yderste skærgård i Ålandsøerne, hvor han har fået embede. De lever i ægteskabelige lykke, men så brister isen, og alt er pludselig ulykke.

En ny tid

Ida Jessen

Et underspillet portræt af en kvindeskæbne og en provinsby i begyndelsen af det tyvende århundrede, der kalder på stilfærdig eftertanke. 

Over det kinesiske hav

Gaute Heivoll

Et ungt par skaber lige før anden verdenskrig deres eget ’forplejningshjem’, - en institution for mentalt handikappede. Huset bygger de fra grunden, i skovkanten, og de flytter ind med deres lille dreng og endnu et barn i vente.

Kvinden i korshæren

Henning Mortensen (f. 1939)

I 'Kvinden i korshæren' fremskriver Henning Mortensen Københavns skæve eksistenser. Romanen byder på forskellige tolkningsmuligheder og betydninger, men er mest af alt en svimlende metalitterær leg med sprog, genrer og huller.

Noget om Grace

Anthony Doerr

En poetisk og filosofisk men desværre også langtrukken og kedelig historie.

Nora Webster

Colm Tóibín

Irske Colm Tóibín beskriver et kvindesind i ensom kvindekamp med en fortryllende nænsomhed og indsigt. Smuk roman om en enkes kamp tilbage til livet i 1960’ernes Dublin.

Ovenpå er der stille

Gerbrand Bakker

Lavmælt og meget velfortalt roman om en stille eksistens – en af den slags romaner, som går ind under huden og er svær at slippe.

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2010.

Illusionernes bog

Paul Auster

Da universitetslæreren Zimmer fatter interesse for den forsvundne stumfilmsstjerne Hector Mann, sætter han en række skæbnesvangre begivenheder i gang.

Trækopfuglens krønike

Haruki Murakami

Murakamis evne til at skabe et mystisk og unikt univers gennem et lige dele enkelt og unikt sprog er, hvad der gør ’Trækopfuglens krønike’ til et enestående mesterværk. Magisk realisme i sin mest finpudsede og moderne form.

Kirsebærlandet

Dörte Hansen

Gribende skildring af to kvinder, der med 60 års mellemrum flygter fra deres liv og finder ud af, de har meget til fælles trods deres forskellige baggrunde.