Logo
Bogliste

Autofiktion

De seneste år er der udkommet stadig flere autofiktive værker, og de er populære hos læserne, men har også skabt voldsom debat. Vi stiller skarpt på en genre, der bevæger sig mellem fiktion og virkelighed.

Listen indeholder eksempler med både danske og udenlandske autofiktive værker. Autofiktion kendetegnes ved at forfatter, fortæller og hovedperson bærer samme navn og at der på bogens omslag er angivet betegnelsen 'roman'. Der findes mange andre romaner der har autofiktive træk, se bl.a. listen Selvfremstilling, hvor du finder værker der minder om autofiktion.

Bøger på listen

Fremmede jeg kender

Claudia Durastanti

Italienske Claudia Durastanti går til hovedstolen med både grovfil, kædesav og kærlighed.

Den som blinker er bange for døden

Knud Romer

Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.

Kort over paradis

Knud Romer

Historien om Romers ungdom er interessant læsning. Sidehistorierne kunne undværes.

Rampen

Jesper Stein

Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.

Hvis vi ikke taler om det

Leonora Christina Skov

Leonora finder mere under fortidens gulvtæppe, og en forlægger ryger med i fejebakken. Modigt, velfortalt og for det meste vedkommende.

Det samme og noget helt andet

Katrine Marie Guldager

Forfatteren fortæller om tab og sorg, men også om det svære samliv i en familie i sin stærke selvbiografiske roman.

Jorden under mig

Helle Vincentz

Helle Vincentz har skrevet en stærk og ærlig erindringsroman om, hvad en forælders selvmord gør ved et barn.

I Guds rige

Anne-Grethe Bjarup Riis

Medrivende beretning om et sygdomsforløb er samtidig en broget og finurlig slægtskrønike i mol.

Den, der lever stille

Leonora Christina Skov

Leonora Christina Skovs roman er en stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse. 

Hungerhjerte

Karen Fastrup

'Hungerhjerte' er en autofiktiv roman om at blive diagnosticeret med borderline og om at eftertragte nærvær og kærlighed er hjerteskærende læsning.

Lone Star

Mathilde Walter Clark

Lone Star er en selvbiografisk skildring, der handler om en fraværende far og om at søge sine slægtsmæssige rødder.

De urolige

Linn Ullmann

Den selvbiografiske roman løftes til nye højder, når Linn Ullmann med sit lyriske sprog skriver om sin opvækst, kærligheden mellem sin berømte forældre og farens sidste tid.

HHV, Frshwn

Hanne Højgaard Viemose (f. 1977)

Vild bog med glimt af forfatterens liv og en voldsom tid som ung i Amazonas, tilværelsen som enlig mor, mødet med en stalker, skilsmisse og psykoser.

Solar

Theis Ørntoft

Theis Ørntoft har fod på både sproget og speederen i sin debutromans sansebombarderende deroute. Hold kæft hvor er det bare godt håndværk!

 

I hvert øjeblik er vi stadig i live

Tom Malmquist

Toms kæreste dør akut af leukæmi efter at have født en datter ved kejsersnit; Tom står tilbage som alenefar med et nyfødt barn og skal både håndtere sin sorg og de dæmoner, han har med sig fra barndom og ungdom

Alt må vige for natten

Delphine de Vigan

I 2008 begik Delphine de Vigans mor selvmord. ’Alt må vige for natten’ er et sublimt romanportræt af en skrøbelig kvinde skrevet af en datter, der prøver at finde årsagerne.

Der bor Hollywoodstjerner på vejen

Maria Gerhardt

Maria er dj, succesfuld og forelsket i Rosa. Efter 15 år får hun hende, men samtidig opdager Maria at hun har kræft.

Lad os håbe på det bedste

Carolina Setterwall (f. 1978)

Ærlig og usminket autofiktion om livet, døden og sorgen. Om partnerens pludselige dødsfald og savnet, men også om det svære liv sammen.

Jeg er gråhvid

Bjørn Rasmussen

En roman som i et Twin Peaks inspireret univers, hallucinerende og gruopvækkende kredser om temaerne psykisk sygdom, kønsidentitet, faderskab og arvesynd. 

Planen

Morten Pape

De seneste 20 års danmarkshistorie set fra ghettoen Urbanplanen danner rammen om denne moderne dannelseshistorie. En gribende og barsk historie, der kryber ind under huden.

Århundredets kærlighedskrig

Ebba Witt-Brattström

To litterære giganter krydser klinger i den klassiske kønskamp, men der er ingen vindere i den formidable fortælling om kærlighedens forlis, som uden tvivl vil vække debat.

Monstermenneske

Kjersti Annesdatter Skomsvold

Et liv med ubærlig træthed og angst er Kjerstis hverdag. Monstermenneske er en meget læseværdig roman om at kæmpe mod sygdommen og få sit liv tilbage.

Han

Eva Tind

Med en faktisk rejse til Nordkorea som fundament har Eva Tind (igen) begået et både rørende smukt og nøgent nøgternt værk om identitet, søgen og ophav.

Indigo

Vita Andersen (f. 1944)

Velskrevet og gribende fortælling om en barndom i 1940'erne, hvor alle lukker øjnene for et massivt omsorgssvigt af en lille pige.

Fortiden er ikke hvad den har været

Joachim Meyerhoff (f. 1967)

Meyerhoffs roman er underholdning i topklasse og ikke til at komme uden om, hvis man er til humoristiske bøger med vid og bid.

Fra vinterarkiverne

Merethe Lindstrøm

Roman i mol. Stærk og hudløs selvbiografisk fortælling om et familieliv, der er præget af mandens bipolaritet og stofmisbrug og af en elendig økonomi.

Min kamp 1. bog

Karl Ove Knausgård

'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.

Kalak

Kim Leine

Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.

Yahya Hassan

Yahya Hassan

Yahya Hassans digtsamling er blevet den største bombe i dansk litteratur i mange år. 

Creme fraiche

Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger giver ordet til et aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidst og kvindeligt subjekt i sin selvbiografiske føljeton.

Originaludgave: 1978

De måske egnede

Peter Høeg

Peter Høeg har opnået en for en dansk forfatter sjælden succes. 'De måske egnede' handler om et socialt eksperiment på en københavnsk privatskole.

Gud taler ud

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.

Du som er i himlen

Morten Sabroe

Fantastisk velskrevet roman om en mand, der drog ud for at gennemskue Hillary Clinton, men som vendte hjem med sin egen mor.

Det bliver sagt

Kristian Ditlev Jensen

Kristian Ditlev Jensens stærke og væsentlige selvbiografiske beretning om pædofili er desværre stadig rystende aktuel.

Originaludgave: 2001

Alt hvad jeg ved om kærlighed

Dolly Alderton

Skarp og underholdende selvbiografisk roman om en ung kvindes liv med veninderne i London.

Fra skyggerne af det vi ved

Poul Behrendt

Grundig gennemgang af den selvbiografiske roman med 'Min kamp' som omdrejningspunkt. Dette er bogen, hvis man interesserer sig for Karl Ove Knausgårds autofiktion.