Logo
Bogliste

Folkeskolen i litteraturen

Skolestart er lige rundt om hjørnet, og mange af os genkalder os minderne om vores egne folkeskoledage. De første nervepirrende dage i et nyt klasselokale, de lærere der formede os, og de venskaber, der blev knyttet på skolegården - det er oplevelser, der har formet os og gjort os til dem, vi er i dag.

Så uanset om du er forælder, lærer, studerende eller bare en nostalgisk læser, er denne liste garanteret at berige dit syn på skoletiden - både de gode og de mere udfordrende sider.

Bøger på listen

Fødedygtig

Laura Ringo (f. 1990)

Rap og genkendelig roman om at være 30 og mærke alles krav til, hvordan man skal leve sit liv - og om folkeskolen og de udfordringer, den står i.

Planen

Morten Pape

De seneste 20 års danmarkshistorie set fra ghettoen Urbanplanen danner rammen om denne moderne dannelseshistorie. En gribende og barsk historie, der kryber ind under huden.

Klassen

Hermann Ungar (f. 1893)

Overset tjekkisk forfatters glemte roman er et paranoidt mesterværk, som fortjener mange læsere.

Det forsømte forår

Hans Scherfig

Scherfigs kollektivroman om en gruppe skoledrenge er en klar karakteristik af, hvordan angst æder sjæle op.

Originaludgave: 1940

Filmatiseret i 1993.

 

Lidt berømt, meget berygtet

Jesper Wung-Sung

Underfundigheden ligger konstant og lurer i denne såkaldte skolelærerroman. Den skal bare læses, for vi har jo alle gået i skole – skolen for livet!

Over os hænger en vidunderlig sol

Majse Aymo-Boot

Selv om folkeskolen er ramme og tema, er der tale om noget ganske andet end et debatindlæg. 

Fugle i frostvejr

Thøger Jensen

En perle af en roman, der er som en middag på en moderne fransk restaurant. Masser af små retter, her garneret med en dejlig kvinde, skønne natur betragtninger og lidt fniseurt.

Sinkeklassen

Bent Haller

Børge V. Pedersen genoplever mange år efter sin skolegang kammerater i sinkeklassen på Bangsbostrand Skole i årene efter besættelsen.

Og en i mente

Martin Jensen

Kaj er nu kommet i mellemskolen, han drages af nye tider og begynder at opdage pigerne
Originaludgave: 2010. 2. del af: Ej så svært.

 

Det de ikke snakkede om

Jacob Kokkedal

Et dystopisk portræt af Almueskolen, hvor hverken lærere eller elever trives. Nogle gør deres bedste, andre gør som de plejer. Velkommen på lærerværelset!

Bjerget

Mads Brenøe

Se ham for dig: Et fedtbjerg så stort, at han må sidde på to stole og kun med besvær kan rejse sig og gå, støttet til en stok.

De måske egnede

Peter Høeg

Peter Høeg har opnået en for en dansk forfatter sjælden succes. 'De måske egnede' handler om et socialt eksperiment på en københavnsk privatskole.

Under kommando

Knud Erik Pedersen

Esben indkaldes til militæret og underkastes militær kadaverdisciplin og ydmygelser gennem 16 måneder, inden han kan vende tilbage til lærergerningen.