Logo
Bogliste

Fædre og sønner

Listen her bringer et udvalg af bøger om forholdet mellem fædre og sønner. Der bliver stillet skarpt på fraværet af en far eller tilstedeværelsen af en altdominerende. Flere af dem er kærlige andre ikke værdige i rollen.

Bøger på listen

Vulkanø

Daniel Dalgaard

Vulkanø er en følsom, underholdende og skarp energiudladning om at være søn og at blive far. 

Min fars død

Madame Nielsen (f. 1963)

Madame Nielsen skriver knugende, skønt og spruttende om at elske, foragte, forgå, fortælle og dø i en af årets bedste bøger.

En vej ud af tågen

Kristian Leth (f. 1980)

Kristian Leth har skrevet en fremragende og poetisk erindringsbog om at være søn af en famøs, fraværende far. Tårerne triller tungt, inden tågen letter.

Farskibet

Glenn Bech (f. 1991)

Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget. 

At skille sig af med en kat: hvad jeg taler om når jeg taler om min far

Haruki Murakami

Veludført og smukt illustreret erindringsessay om Murakamis problematiske forhold til sin far og om erindring som fænomen og skriftform.

Jeg slog min far ihjel

Christian Dorph

Digtkredsen udforsker tabuer om selvmord og manglende sorg efter dødsfaldet af en forælder. Dorph stiller spørgsmål, som får lov til at hænge i luften længe efter endt læsning.

En skidt knægt

Henning Jensen (f. 1943-01-05)

Henning Jensens har skrevet en både barsk og formidabel erindringroman om en barndom med en kærlig far og en dominerende mor med et vanskelligt sind.

Bag om min far

Kaspar Kaum Bonnén

Titlen varsler noget problematisk; en søn, der går bag om sin far. Det er der kommet en anklagende, gribende og overvældende beretning ud af. 

Postkort fra Californien

Tonny Vorm

Tonny Vorm har skrevet en virkelig rørende og vedkommende erindringsroman om at være far, når man selv er vokset op uden sin far.

En frivillig død

Steffen Kverneland

Gribende og personlig graphic novel fra norske Steffen Kverneland, der fortæller om sin barndom med en far, der endte med at begå selvmord.

Den italienske mester

Tom Rachman

Det er ikke let at være barn af en verdensberømt kunstner, og Charles liv er knyttet til faderens skæbne og skygge.

Et rigtigt liv

Katrine Marie Guldager

Betagende roman om en søns jagt på sin fars anerkendelse, den store kærlighed og det rigtige liv. Guldager skriver som altid mesterligt om moderne familierelationer.

Vælde vokse vakle visne

Sara Baume (f. 1984)

Den irske debutant, Sara Baume, har skrevet en vedkommende lyrisk fortælling, der kunne foregå alle steder og til alle tider, om relationen mellem et sårbart menneske og hans hund.

Kort over paradis

Knud Romer

Historien om Romers ungdom er interessant læsning. Sidehistorierne kunne undværes.

De otte bjerge

Paolo Cognetti (f. 1978)

Stoisk ro og ubarmhjertig poesi. De otte bjerge er en svimlende roman til trods for sit relativt beskedne omfang.

Faderen - et opgør

Niklas Frank (f. 1939)

Vrede og had er de to fremherskende følelser i sønnens opgør med sin far, som var tysk generalguvernør i det besatte Polen under 2. Verdenskrig.

Mænds hjerter

Nickolas Butler

Igennem tre generationer fortælles historien om mænd og deres hjerter. Det er en historie om tid, følelser, relationer, styrke, loyalitet og ikke mindst om kærlighed.

Glem det. Dårligt nyt. En smule håb

Edward St. Aubyn

Edward St Aubyn åbner et vindue til en verden gennemsyret af dekadence, amoral, grådighed, snobberi og ondskab: Det britiske aristokrati.

Mårhund

Johannes Lilleøre

Så har Udkantsdanmark endnu engang bevist, at det er her, det sker. Lilleøre skriver godt, og historien er af samme kaliber som Erling Jepsens, tragisk og underholdende.

Girafhuset

Gorm Henrik Rasmussen

Girafhuset er forfatterens opgør med en dominerende og voldelig far, der samtidig var aktiv i hjembyen Aalborgs forenings- og kulturliv.

En uskyldig familie

Katrine Marie Guldager

Romanen fortæller historien om det moderne menneskes evige kamp for at finde meningen med livet og samtidig forstå og forlige sig med sit ophav.

Goat Mountain

David Vann

Foruroligende og barsk roman om en familie, hvor vold er hverdagskost og grænserne for grusomheden ikke-eksisterende.

Niksen

Nathan Hill

Stor amerikansk generations- og udviklingsroman. Selvom det er tidligt på året, er det fristende at kalde den noget af det bedste fra 2017.

Et lille liv

Hanya Yanagihara

Fremragende New Yorker roman om fire studiekammerater er en hjerteskærende hyldest til venskab og sammenhold.

Land i datid

Jesper Bugge Kold

Fremragende og meget velresearchet roman om at finde sine rødder og derved finde ud af, hvem man selv er.

Sønner af mænd

Johan Forsby

En tragikomisk, befriende og rammende roadtrip-roman om tre unge mænd på flugt fra samfundets og fædrenes forventninger og på jagt efter egen maskulinitet og mening.

Stemmen

Arnaldur Indriðason

Indriðason bruger den barske socialrealisme som kernen i denne spændende og velkomponerede krimi.

Sunset Park

Paul Auster

Sunset Park er en skæbnefortælling om fædre og sønner, marginaliserede eksistenser, og livets tilfældigheder - altså en typisk Auster roman.

Ovenpå er der stille

Gerbrand Bakker

Lavmælt og meget velfortalt roman om en stille eksistens – en af den slags romaner, som går ind under huden og er svær at slippe.

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2010.

Et eventyr

Jonas T. Bengtsson

En blid og barsk, eventyrlig og socialrealistisk roman om forholdet mellem en dreng og hans far set fra barnets synsvinkel.

Submarino

Jonas T. Bengtsson

Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin.

Filmatiseret i 2010.

Bombaygryde

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup tegner i 'Bombaygryde' et skævt, komisk, surrealistisk og lidt grotesk portræt af Leif og hans udvikling og modning gennem hans tid som soldat.

Gud taler ud

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.

Maskeblomstfamilien

Lars Sꜳbye Christensen (f. 1953)

Forførende og foruroligende, grum og grotesk er Lars Saabye Christensens psykologiske portræt af et skadet barn og den familie, han kommer fra.

 

Den hvide konge

György Dragomán

Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans far.

Originaludgave 2005

Ekstremt højt & utrolig tæt på

Jonathan Safran Foer

Ekstremt rørende roman om en ikke helt almindelig 9-årig dreng, der har mistet sin far under terrorangrebet på World Trade Center.

 

Den lille bog

Selden Edwards

Wheeler Burden er rockstjerne og baseballtalent, og hans historie knyttes sammen med farens, der var krigshelt, og bedstefaren, der var iskold forretningsmand

En amerikaners lidelser

Siri Hustvedt

Familiehemmeligheder og andre mysterier sætter mentale spor i flere generationer i en stor og viis psykologisk spændende roman, der forgår i New York efter 9/11.

Sidste nat i Twisted River

John Irving

Sex, død og skrivning væves på interessant vis sammen i John Irvings 'Sidste nat i Twisted River'.

Hestenes øjne

Hans Otto Jørgensen

Hans Otto Jørgensen beskriver i 'Hestenes øjne' sin opvækst på landet i 1950-60’erne. Det bliver en fortælling om tab, om død og om at blive sig selv – på godt og ondt.

Min kamp 1. bog

Karl Ove Knausgård

'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.

Kalak

Kim Leine

Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.

Vejen

Cormac McCarthy

Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'. 

 

Retrograd

Torben Munksgaard

Henrik er en stille sofakartoffel, der efter sin 50 års fødselsdag beslutter mentalt at blive yngre og bryder totalt med sin stille parcelhusidyl.

Ud og stjæle heste

Per Petterson

At vokse op betyder, at man taber en verden, men får en ny. Det sker for hovedpersonen Trond, der også beskriver det at blive voksen som en intens kropslig erfaring. 

 

Jeg nægter

Per Petterson

Rørende, trist og smuk roman om drenge og deres venskab. Endnu en perle føjer sig til et suverænt forfatterskab!

Gudfar

Dy Plambeck

Original, hjertevarm og sørgmunter familiehistorie om bikeren Uffe fra M. C. Spitfire, nazi-bageren Tenna og autonome Petring. 

Fader vor

Morten Sabroe

Forfatterens dybt personlige opgør med sin far, Den Gyldenblonde, hvis lange og mørke skygge han ønsker at gøre sig fri af og sætter i et selverkendelsens skarpe lys.

Hjertet slår og slår

Jens Smærup Sørensen

Fremragende roman, der i tilbageblik beretter om et far-søn forhold i 1950´ernes landbosamfund.

Udflytterne

Camilla Stockmarr

At flytte fra København til den svenske ødemark er et stort spring. En familie vover turen og oplever en ny og anderledes verden.

Violinbyggeren

Henrik Strube

'Violinbyggeren' er sympatisk realisme: Based on a true story og taget under - bogstaveligt talt - kærlig behandling. Læs den fængslende fortælling!

Min fars dagbog

Jiro Taniguchi

Trehundrede siders velfortalt graphic novel med masser af smukke øjeblikke. Om at vokse op som skilsmissebarn og om mindernes tyngde i voksenlivet.

Fædre og sønner

Ivan Turgenev

Klassisk roman fra zartidens Rusland om konflikten mellem to generationer.

Originaludgave: 1862

Den syvende dag

Yu Hua

'Den syvende dag' har samme melankolske skrøbelighed som 'At leve', men den er blandet med humor og en bidende social kritik af det moderne Kina.

Askeblomster

Patrick Modiano

Forunderlig roman om erindring og tab af identitet og følelser i byen Paris genintroducerer den franske nobelpristager, Patrick Modiano, på dansk.

Asken i tasken

Jelle Brandt Cosrtius

J.B. Corstius' far var en mand med mange talenter, at være far var dog ikke en af dem. For at ære hans minde cykler Corstius fra Holland til Middelhavet med hans aske

Ting, min søn skal vide om verden

Fredrik Backman

Ting, min søn skal vide om verden er en fars forsøg på at forberede sin søn på den verden, der venter derude.